Close

Történelmi emlékhellyé avatták a budapesti Trefort-kertet

Budapest, 2017. február 6. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Erdődy Gábor, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese és Kovács Ákos András, a Nemzeti Örökség Intézetének társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója (b-j) leleplezi a Trefort-kertben a történelmi emlékhelyet jelölő sztélét Trefort Ágoston közoktatási és vallásügyi miniszter születésének 200. évfordulóján, 2017. február 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Történelmi emlékhelyet jelölő sztélét avattak a budapesti Trefort-kertben a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) szervezésében hétfőn, Trefort Ágoston születésének kétszázadik évfordulóján.

Az ünnepségen a NÖRI társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Kovács Ákos András köszöntőjében azt mondta, a Trefort-kert a magyarországi felsőoktatás egyik bölcsőjeként teljes mértékben méltó arra, hogy emlékhellyé váljon, és a társadalom megismerje.
Megjegyezte, hogy az országban máig 66 – 17 nemzeti és 49 történelmi – emlékhelyet jelölő sztélét avattak fel.
Erdődy Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese arról beszélt, hogy valamennyi nép történetében létrejönnek és generációkon átívelve működnek azok a helyszínek, amelyek a nemzet szempontjából fontos változások, pozitív történések színtereiként szolgálnak. A Trefort-kerti campus több vonatkozásban is inspiráló színhelyként szolgál a nemzetépítő törekvések számára – jelentette ki.
Elmondta, hogy Trefort Ágoston a dualista korszak kiemelkedő művelődéspolitikusa, vallás- és közoktatási minisztere az Eötvös József által megkezdett munkát folytatva európai színvonalon az elemi iskoláktól az egyetemig átfogó rendszerbe foglalva modernizálta a magyarországi felsőoktatást.
A Trefort-kert és az ELTE elválaszthatatlan egységet alkotnak, a campus „a korlátozhatatlan szellemi élet ledönthetetlen építményeként több százezer diplomást adott Magyarországnak” – mondta.

Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja beszédében elmondta, hogy a Trefort-kert helyén alapozódott meg a magyar bölcsészettudomány, a természettudomány, továbbá a helyszín fontos állomása a magyar orvosi és állatorvosi képzésnek, hasonlóképpen a „műegyetemi” képzésnek is.
A bölcsészettudományi karnak otthont adó Trefort-kerti campus a VIII. kerületben, a Múzeum körút 6-8. szám alatt található; az ELTE honlapja szerint az épület 1880-1883 között épült Steindl Imre és Wéber Antal tervei alapján, neoreneszánsz stílusban, tömbje két belső udvart foglal magába.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top