Ring Magazin

Szerda, 2020. Április 8.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Pásztázó Eltűnhet Európa legnagyobb természetvédelmi területe

Eltűnhet Európa legnagyobb természetvédelmi területe

E-mail Nyomtatás PDF


A WWF friss jelentése szerint az UNESCO Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára kerülhet a nagy múltú, dél-spanyolországi Donana Nemzeti Park. A védett terület, amelynek alapításában a WWF aktív szerepet játszott, 170 000 ember megélhetését biztosítja, és az európai vándormadarak kiemelt pihenőhelye, ám a vizesélőhely fennmaradása veszélybe került.


A WWF arra figyelmeztet, hogy veszélybe kerülhet Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területének UNESCO Világörökségi státusza, amennyiben a spanyol kormány nem tesz sürgős lépéseket a káros folyamatok megállítására.
A Natura 2000 védettségű dél-spanyolországi vizesélőhely 6 millió vándormadár kedvelt pihenőhelye, több mint 4000 fajnak ad otthont, köztük a világ legritkább macskaféléjének, a veszélyeztetett ibériai hiúznak is. A Világörökségi Helyszínt nemzeti törvények, EU-s természetvédelmi irányelvek és nemzetközi szerződések egyaránt védik, mégis több mint 1000 illegális kút, 3000 hektár illegális farm, tervezett bányászat és földgáz-kitermelés, és a Guadalquivir folyó kotrása is nehezíti a páratlan élőhely fennmaradását, amely így kiszáradhat, értékei pedig eltűnhetnek.
"Az illegális és nem fenntartható vízkitermelés következtében, a területet elérő vízmennyiség mintegy 80%-al lecsökkent, eltűnő élővilágot és kiszáradt lagúnákat hagyva maga után. Be kell látni, hogy Donana jövője válaszút előtt áll. A spanyol kormány vagy kötelezettséget vállal a káros folyamatok azonnali felszámolására, vagy olyan pontra ér a terület erőforrásainak felemésztése, ahonnan nincs visszaút" - fogalmazott Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország igazgatója.
A természeti pusztítás jelentős piaci hátrányokkal is együtt jár, hiszen a környezetrombolás következtében a világ ötödik legnagyobb földieper termelőjének számító Spanyolország évi 400 millió euró árbevételt generáló eper exportjának 70%-a Donana területéről érkezik.
A WWF jelentése rávilágít, hogy a Donana jelentősége és kiszolgáltatott helyzete ellenére a Guadalquivir folyón további kotrást is terveznek, ami tovább csökkentheti a vízellátást és oda vezethet, hogy 2017 júniusában az UNESCO a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára helyezheti át a Donana területét.


"A WWF petíciót indított a további rombolás megállítása érdekében, amelyhez magyar nyelven mostantól bárki csatlakozhat, és üzenetével kiállhat az Európai Natura 2000 védettségű Világörökségi Helyszín megmentése mellett." - mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.
A Donana majdnem minden természetvédelmi előírás szerint védett területnek számít: a terület nemzeti parki besorolás alatt áll Spanyolországban, vonatkozik rá a Ramsar-i egyezmény, a Natura 2000 védettség, UNESCO Bioszféra Rezervátum és Világörökségi Helyszín státusszal is rendelkezik. A WWF több mint 50 éve dolgozik itt. 1963-ban a szervezet 6700 hektárt vásárolt a Coto Donana-n, hogy megvédje a területet a pusztulástól, és elősegítse Spanyolország első Bioszféra Rezervátumának létrejöttét.

WWF


(2 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amiocimlap 202004 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 141 vendég böngészi

bav logo kicsi banner