Close

Oroszország kizárása – Kinek az érdeke, kinek a felelőssége?

rssckk01

Felfüggesztett kizárással büntette az UEFA az orosz labdarúgó válogatottat az orosz huligánok marseille-i ámokfutása miatt. A példa nélküli büntetésnek több olvasata is van.

  Terror a stadionban

Bármilyen utcai randalírozás megfékezése, így a futballhuligánok megregulázása is a rendőrség alapvető feladatai közé tartozik. Ezért része a rendőri felszerelésnek pajzs, páncél, sisak, könnygáz és vízágyú, sőt akár gumilövedék és sokkoló is. A rendfenntartók munkáját segítik a kamerák és újabban a drónok is. A francia rendőröknek különösen nagy tapasztalatai vannak az utcai rendbontások kezelésében, ráadásul a fenyegető terrorveszély miatt nyilván kiemelt figyelemmel kezelik az EB minden eseményét.

Ehhez képest a francia rendőrök csúnyán leszerepeltek. Alapvető hibákat vétettek, képtelenek voltak a rivális huligánhordák szétválasztására, az orosz ultrákkal szemben pedig teljesen tehetetlennek bizonyultak, egyetlen egyet sem sikerült előállítani közülük. A kommentárok között elsikkad egy ettől is riasztóbb mulasztásuk, hogy nem tudták megakadályozni a pirotechnikai eszközök bejutását a stadionba. Felmerül a kérdés, hogy ha a szurkolók százával vihetik be a lelátókra a petárdákat és füstgyertyákat, akkor ugyan mi akadályozná meg egy bomba bejutását?

rssckk02

Párizsi és brüsszeli merényletei után az Iszlám Állam az EB-re is kilátásba helyezett terrortámadásokat. Egy magányos fanatikusuk a felhívásnak engedelmeskedve a Párizstól 50 kilométerre fekvő Magnanville rendőrfőnökét és annak feleségét mészárolta le. Ugyanakkor Orlandoban is szörnyű vérfürdőt rendezett egy elborult elméjű iszlám szélsőséges. Mi jöhet ez után?

  A megkerülhetetlen rasszizmus

A városról városra vándorló milliónyi futballszurkoló tengerében teljesen esélytelennek tűnik néhány rejtőzködő terrorista megtalálása és ártalmatlanítása. A rendvédelmi szervek azonban mégsem teljesen esélytelenek. Van ugyanis egy meglepően egyszerű és hatékony módszerük arra, hogy a határokon átlépő, az utcákon vonuló, a stadionokba igyekvő százezernyi ember közül kiszűrhessék a potenciális terroristákat. Ránézésre állapítják meg, hogy ki lehet közülük közel-keleti származású vagy iszlám hátterű. És aki nem tűnik ilyennek, az mehet tovább. Kinézet, származás alapján döntik el, hogy kinek kellene jobban átnézni a hátizsákját. Ez bizony rasszizmus. De aki az elmúlt egy évben belefutott már az illegális migránsok kiszűrését célzó közúti ellenőrzésbe, az tudja, hogy ez így működik. Az európai megjelenésű, fehér autósoknak lassítaniuk is elegendő az ellenőrzőpontokon, de a sötétebb képű utasoktól udvariasan elkérik az okmányaikat. Hogy ez jó-e, vagy sem, arról lehet vitatkozni, de tény, ez másképpen nem működik. Nem kell tehát annyira félni a francia rendőrség dilettantizmusa miatt, az orosz ultrák egyszerűen azért vihették be a pirotechnikát a stadionba, mert láthatóan oroszok voltak és szlávos tekintetüket az alkohol fátyolozta el, nem pedig a mártírhalál reménye.

rssckk03

Az orosz ultrák szeretnék is megőrizni szlávos megjelenésüket, sőt, elvárják az orosz futballválogatottól is, hogy kizárólag „szláv arcokból álljon”, ahogyan azt vezetőjük, Alekszandr Sprigin kijelentette. Naná, hogy ezekre a megnyilvánulásokra az UEFA is harapott, és a rasszista megnyilvánulások is komoly súllyal estek latba az Oroszországot kizáró döntés meghozatalakor.

rssckk04

  Oroszország politikai fegyverei

Régi orosz politikai mutatvány a jóságos cár és a gonosz miniszterek előadása. Oroszországban több évszázados hagyománya van annak, hogy a népszerűtlen intézkedések előkészítését és levezénylését a hatalom olyan személyekre bízza, akiket azután el lehet tüntetni, visszaszerezve ezzel a nép bizalmát és szeretetét. Az ilyen kegyetlen miniszterek vagy túlbuzgó elvtársak elvégezvén a piszkos munkát süllyesztőbe kerültek, ami a történelmi helyzettől függően jelenthet gondtalan nyugdíjas kort vagy tarkólövést is, mindenesetre a jóságos cár atyuska vagy főtitkár elvtárs soha nem piszkolta be makulátlan hírét sem adószedéssel sem deportálással.

  Provokáció, manipuláció, megfélemlítés, hangulatkeltés

Oroszország jelenlegi elnöke, az egykori KGB-s alezredes, Vlagyimir Putyin nem felejtette el sem az orosz történelem tanulságait, sem a titkosszolgálatnál tanultakat és valószínűleg mesterien használja nem csak hivatalos és félhivatalos, hanem az egyáltalán nem hivatalos eszközöket is politikája alakítására.

rssckk05

Utóbbira jó példa Vlagyimir Zsirinovszkij működése. A szélsőséges nézeteiről és durva stílusáról hírhedt politikus negyed százada nem kopik ki az orosz politikai életből. Az elmúlt években háborúval és teljes pusztulással fenyegette meg Lengyelországot és a balti államokat, noha azelőtt arra biztatta Románia és Magyarország mellett Lengyelországot is, hogy segédkezzenek Oroszországnak Ukrajna felosztásában és vegyék vissza ősi földjeiket. Harsány, erőszakos és szalonképtelen megnyilvánulásai tökéletesen alkalmasak arra, hogy az Oroszországgal tárgyalók hálát adjanak azért, hogy Putyinnal egyezkedhetnek, nem pedig ezzel az ostoba dúvaddal. Zsirinovszkij az egyik csúnya barátnő, aki mellett Putyin kifejezetten szépnek és vonzónak tűnik. Zsirinovszkij tökéletesen alkalmas továbbá arra is, hogy olyan véleményeket hajítson a nagy nyilvánosság elé, amiket az orosz vezetés nem vállalhatna föl.

Hogy mi köze Zsirinovszkijnak a focihoz? Az orosz ultrák vezére, a fentebb említett Alekszandr Sprigin Zsirinovszkij fiának, az orosz parlament elnökhelyettesének, Igor Lebegyevnek az asszisztense.

rssckk06

Sprigin több, Putyinnal készült képen is feltűnik, éppúgy, mint Oroszország legnagyobb motoros bandájának, az Éjszakai Farkasoknak a vezére, Alekszandr Zaldosztanov. A Putyin által nyíltan támogatott, közel 5000 tagot számláló motoros banda rendszeresen turnézik Európában is, gyakran okozva diplomáciai konfliktusokat. A hatalomhoz való viszonyuk nyilvánvaló, így aligha lehet meglepő, ha az orosz futballhuligánok tevékenysége mögött is felsejlik a Kreml árnyéka.

rssckk07

  Oroszország célja Oroszország kizárása?

A Franciaországba utazó, több mint tízezer orosz szurkoló természetesen nem az orosz politika ügynöke. 99%-uk még csak nem is futballhuligán és utóbbiak között sem lehet sok, aki felsőbb utasítások alapján hajigálná vodkásüvegekkel a rendőröket és a rivális huligánokat. De néhány jól felkészült, dörzsölt fickó elég lehet ahhoz, hogy a kívánt mederbe terelje az agressziót.

Arra nézve, hogy lehet-e bármiféle célja Moszkvának az orosz ultrák franciaországi működésével, csak találgatni lehet. Felfogható ez egyfajta országimázsnak, amiben az elpuhult, elkorcsosult, el(szakállas)nőiesedett Európával szemben Oroszország képviseli az egészséges, nyers, férfias erőt, amely ugyanúgy leveri az angol huligánokat Marseille-ben, mint az Iszlám Államot Szíriában. Ezt a képet látszik erősíteni Vlagyimir Markin orosz rendérségi szóvivő Twitteren közzétett véleménye is, mely szerint a francia rendőrök azért nem voltak felkészülve a kőkemény orosz huligánokra, mert elgyengítette őket a sok melegfelvonulás.

rssckk08

És ha ezért az UEFA tényleg kizárja Oroszországot az EB-ről, azt igazán könnyű lesz úgy feltüntetni, hogy azért történt, mert ezek a nyavalyás, puhány európaiak félnek tőlünk és utálnak minket. Putyin megint kap egy remek lehetőséget népszerűségének növelésére és Oroszország egységesebb lesz, mint valaha.
Nagy babérokra egyébként sem számíthatott az orosz válogatott az EB-n, viszont ha bekövetkezik a kitiltás, joggal mondhatják, hogy nem rajtuk múlott.

  Az UEFA felelőssége

Oroszországból több mint tízezer szurkoló kísérte el válogatottjukat az EB-re, milliónyi orosz nézi otthonról a mérkőzéseket, és az UEFA képes volt néhány száz huligán miatt kegyetlenül megbüntetni mindannyiukat és főként a tényleg semmiről nem tehető orosz válogatottat. Olyan garázda alakok miatt zárta ki az EB-ről orosz focistákat, akik egy részét bevallottan nem is érdekli annyira a meccs, mint amennyire a balhé. Ezzel az UEFA, azon túl, hogy talán szívességet tett Putyinnak (és mellesleg a francia rendőrségnek, mert döntésével elterelte a figyelmet vállalhatatlan bénázásukról), megint eljátszotta a porcelánboltba berontó elefánt szerepét és elővette kedvenc eszközét, a büntetést. Bírság, kizárás, eltiltás, pontlevonás, szankciók. Bármikor, bármiért, bárkinek. Pár hete az FC Barcelonára sújtott le gumibot 150 ezer eurós büntetés formájában, mert szurkolói a katalán zászlót lengették a lelátón. Az UEFA szerint mivel politikai szimbólum, megengedhetetlen a jelenléte egy mérkőzésen.

rssckk09

Számunkra sem ismeretlenek a politikai korrektség fétisébe bolondult UEFA módszerei. A magyar-román mérkőzések alkalmával rendre spekulálhatunk azon, hogy melyik válogatott kap nagyobb büntetést, hogy hány meccset kell majd zárt kapuk mögött játszani.
Az efféle döntéseknek azon kívül, hogy az egyébként bundabotrányoktól sem mentes szervezet kasszáját hizlalják, semmi hasznuk nincs, és valószínűleg sokkal több indulatot, haragot generálnak, mint amennyiért kiosztásra kerültek. Az ultrák pedig ugyanúgy készülhetnek a következő balhéjukra, mintha mi sem történt volna.

  Itt már csak a piócás ember segíthet…

Vagy a józan paraszti ész. Ha valaki részegen randalírozik az utcán, akkor jön a rendőr és beviszi. Ha többen balhéznak az utcákon, akkor több rendőr viszi el őket. Ha nagyon makrancosak, akkor gumibottal, könnygázzal, vízágyúval kell őket jobb belátásra verni. A futballhuligánok dolga rendvédelmi kérdés és semmi köze a labdarúgáshoz, pláne a stadionokon kívül. Régóta rendelkezésre állnak azok a technikai eszközök, amivel megfékezhetőek a balhézó ultrák és a rendőrségnek élni is kell ezekkel az eszközökkel. Amennyiben nem lenne megfelelő, úgy a rendvédelmi szervek javaslatai alapján a jogszabályi hátteret is úgy kell alakítani, hogy ne jelentsen gondot a renitens elemek elfogása, előállítása és elítélése.

És ha a rendőrségnek mégsem sikerül úrrá lenni a helyzeten, akkor se a focistákon meg a többi szurkolón kellene bosszút állni. A tömegeket vonzó, nagy sportrendezvényeken mindig van valamennyi rendbontás, balhé, trágár óbégatás, az ellenfél becsmérlése, de ettől még nem dől össze a világ.

rssckk10

ZeiG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top