Close

Hamarosan nagyot nő a Firefox memóriaigénye

tuzroka

A többszálas futtatás bekapcsolása emeli majd a foglalt RAM mennyiségét.
Az összes jelenlegi modern és népszerű böngésző közül a Firefox az utolsó, amelyben a megnyitott fülek egyetlen folyamatban futnak. Ez több szempontból is problémás: egyrészt párhuzamosítás nélkül a böngésző nem képes hatékonyan kihasználni a többmagos processzorokat, másrészt az egyik megnyitott fül lefagyása magával ránthatja a komplett böngészőt, harmadrészt pedig biztonsági szempontból is előnyösebb a többszálas futtatás. A probléma megoldása érdekében a Mozilla még 2009 közepén elindította az Electrolysis projektet, amely a böngésző füleinek többszálúsítását tűzte ki céljául.

Ha minden igaz, akkor a 2016. április 19-én kiadni kívánt Firefox 46 lesz az első bekapcsolt Electrolysis-szal érkező kiadás a böngészőből. A Mozilla egyik munkatársa most végzett egy mérést, amely alapján az új funkcionalitás várhatóan olyan 10-20 százalékkal fogja emelni a Firefox memóriahasználatát. Konkrét értékeket nehéz mondani, ugyanis a RAM-éhség növekedése függ a megnyitott lapok számától és tartalmától, a böngésző paraméterezésétől, továbbá a telepített kiegészítőktől.

Ez nem hangzik túl jól, azonban az érezhető teljesítménynövekedést, továbbá a magasabb fokú biztonságot figyelembe véve a felhasználók remélhetően korrektnek tartják majd a kompromisszumot.

pcworld.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top