Ring Magazin

Vasárnap, 2020. Február 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika Munkahelyek millióit veszélyeztetik az intelligens gépek

Munkahelyek millióit veszélyeztetik az intelligens gépek

E-mail Nyomtatás PDF

inteligensrobot1

A következő 30 évben több tízmillió munkahely szűnhet meg, de nincs válasz arra, hogy ki fogja foglalkoztatni a szükségtelenné váló embertömegeket.
Nem mai kérdésről beszélünk: a robotizáció lassan 40 éve zajlik, az ipari szektort már most gyakorlatilag teljesen gépek működtetik. Csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint 200 000 ipari robot működik és ez a szám a jövőben tovább nő, míg az üzemi munkahelyek száma 1980-ban volt a csúcson, azóta csökken. A következő generációs gépek azonban sokkal többre lesznek képesek, mint az egyszerű szerelési tevékenységek.

Az American Association for the Advancement of Science éves találkozóján résztvevő kutatók a mesterséges intelligencia fejlődéséről tárgyaltak. Moshe Vardi, a Rice Egyetem IT-Intézetének igazgatója azt a kérdést tette fel, hogy ha a gépek mindent megtehetnek amit az emberek is, akkor mihez fognak kezdeni az emberek. Kérdéses lesz továbbá, hogy a világ gazdasága miként birkózik majd meg az akár több mint 50 százalékos munkanélküliséggel.

A következő 25 évben az autóvezetéssel kapcsolatos munkák (áru- és személyszállítás) 10 százaléka tűnhet el a robotautók megjelenésének köszönhetően. De a befektetési bankszolgáltatásokban, a háztartásokban és bizonyos megfigyelési feladatok elvégzésében is kiszoríthatják a gépek az embereket. A mesterséges intelligencia területén elért előrelépések miatt pedig a gépek a távoli jövőben akár bonyolultabb feladatokat is elvégezhetnek majd.

inteligensrobot2

Bart Selman, a Cornell Egyetem professzora hozzátette, hogy a következő 2-3 esztendőben a félautomata és az automata rendszerek a társadalom szerves részévé válnak majd. Az önállóan közlekedő személy- és teherautók, a felderítő drónok, a teljesen automatikus kereskedelmi rendszerek és a háztartási robotok egyaránt el fognak terjedni. Az emberek bizonyos szintű szimbiózisban élnek majd a gépekkel, fokozatosan kezdenek megbízni bennük és együtt dolgozni velük. A Pentagon 19 milliárd dollárt fordít intelligens fegyverrendszerek kifejlesztésére.

Selman elmondása szerint a mesterséges intelligencia-kutatások az iparág 50 éves történetének messze a legmagasabb összegét érték el 2015-ben. A gépek már úgy látnak és hallanak, mint az ember, és az óriáscégek (Google, Facebook, Microsoft) pedig azon dolgoznak, hogy értsék is ezeket az információkat. Az adatok elemzését követheti a komplex feladatok végrehajtása, mely miatt nemrég még Stephen Hawking és Elon Musk is aggodalmát fejezte ki. "Az emberek fejlődését a lassú biológiai evolúció korlátozza, képtelenek lesznek felvenni a versenyt" - riogatott Selman.

Japánban 2035-ben már a munkák felét robotok végezhetik. Az USA-ban 2035-ig a munkák 47 százalékát, míg Nagy-Britanniában 35 százalékát végezhetnék el robotok. Az International Federation of Robotics (IFR) becslései alapján 2015 és 2018 között 35 millió szolgáltatóipari robot állhat munkába, közülük 26 millió a háztartásokba kerül majd.

sg.hu


(32 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amiocimlap 202002 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 94 vendég böngészi

bav logo kicsi banner