Ring Magazin

Vasárnap, 2020. Február 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika Testbe építhető chip sugározhatja az adatokat

Testbe építhető chip sugározhatja az adatokat

E-mail Nyomtatás PDF

letsdrug

Amerikai kutatók olyan miniatűr eszközt fejlesztettek ki, amely a test információit továbbítja.

A tervek szerint az új megoldást integrálni fogják a diagnosztikai chipekbe, majd injekció segítségével bejuttatják az emberi szervezetbe. David Wentzloff, Yao Shi és David Blaauw, a Michigani Egyetem munkatársai az International Solid-State Circuits Conference keretében mutatták be az új eszközt, amelynek mérete csupán 1 x 1 x 10 mm. A chip hatótávolsága körülbelül 50 centiméter és a továbbított jelek akár 3 centiméter vastag anyagon is áthatolnak. Az 50 centiméteres hatótávolság arra tökéletesen elegendő, hogy az adatokat például egy okostelefonra eljuttassák.

Az ilyen megoldásoknál a két legfontosabb dolog az energiaellátás és az antennák teljesítménye. Utóbbiaknak viszonylag nagynak kell lenniük, ez viszont ellentétben állt a miniatűr mérettel. A kutatók ezt úgy oldották meg, hogy az adó- és a vevőantennát együtt fejlesztették ki. Az antennák végül 1 milliméteresek lettek. Az energiaellátás területén a chipnek az adásokhoz rövid időre viszonylag sok energiára van szüksége - többre, mint amennyit az akkumulátor biztosítani tud. Blaauw és a kollégái ezért egy kondenzátort építettek be. Az akkumulátor csak lassan tölti fel a kondenzátort, amely az energiát az adásoknál használja fel. Ezután az akkumulátor újra feltöltődik.

A chip olyan stádiumban van, hogy már most is integrálható egy az emberi szervezetbe injekcióval bejuttatott rendszerbe. Olyan szenzorok készítését teszi lehetővé, amelyek a hőmérsékleti, vérnyomás és pH-értékeket, valamint más adatokat gyűjthetik össze, illetve képeket készíthetnek.

sg.hu


(8 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amiocimlap 202002 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 105 vendég böngészi

bav logo kicsi banner