Close

Testbe építhető chip sugározhatja az adatokat

letsdrug

Amerikai kutatók olyan miniatűr eszközt fejlesztettek ki, amely a test információit továbbítja.

A tervek szerint az új megoldást integrálni fogják a diagnosztikai chipekbe, majd injekció segítségével bejuttatják az emberi szervezetbe. David Wentzloff, Yao Shi és David Blaauw, a Michigani Egyetem munkatársai az International Solid-State Circuits Conference keretében mutatták be az új eszközt, amelynek mérete csupán 1 x 1 x 10 mm. A chip hatótávolsága körülbelül 50 centiméter és a továbbított jelek akár 3 centiméter vastag anyagon is áthatolnak. Az 50 centiméteres hatótávolság arra tökéletesen elegendő, hogy az adatokat például egy okostelefonra eljuttassák.

Az ilyen megoldásoknál a két legfontosabb dolog az energiaellátás és az antennák teljesítménye. Utóbbiaknak viszonylag nagynak kell lenniük, ez viszont ellentétben állt a miniatűr mérettel. A kutatók ezt úgy oldották meg, hogy az adó- és a vevőantennát együtt fejlesztették ki. Az antennák végül 1 milliméteresek lettek. Az energiaellátás területén a chipnek az adásokhoz rövid időre viszonylag sok energiára van szüksége – többre, mint amennyit az akkumulátor biztosítani tud. Blaauw és a kollégái ezért egy kondenzátort építettek be. Az akkumulátor csak lassan tölti fel a kondenzátort, amely az energiát az adásoknál használja fel. Ezután az akkumulátor újra feltöltődik.

A chip olyan stádiumban van, hogy már most is integrálható egy az emberi szervezetbe injekcióval bejuttatott rendszerbe. Olyan szenzorok készítését teszi lehetővé, amelyek a hőmérsékleti, vérnyomás és pH-értékeket, valamint más adatokat gyűjthetik össze, illetve képeket készíthetnek.

sg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top