Ring Magazin

Vasárnap, 2020. Február 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika A számítógép is elismerhető sofőrnek

A számítógép is elismerhető sofőrnek

E-mail Nyomtatás PDF

kocsipc

Az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) közölte, hogy alapvetően a számítógép is elismerhető vezetőnek. Mindez mérföldkőnek tekinthető az önállóan közlekedő autók történetében. Ugyanakkor a hivatal hozzátette, hogy az aktuális szabályozás előírja, hogy embereknek kell a volánnál ülniük, s a járművekbe kormányt és megfelelő kontrollmechanizmusokat, például pedálokat is be kell építeni.

A Google azért kereste meg a hivatalt, mert kíváncsi volt annak álláspontjára a kormány és pedálok nélküli számítógép által vezérelt gépkocsikkal kapcsolatban. Az NHTSA úgy érezte, hogy túl szűk a mozgástere ebben a kérdésben, de rámutatott, hogy például a fékek esetében előírás, hogy azokat tudni kell lábbal vagy kézzel kezelni. A Google ugyanakkor kérheti, hogy az autóira különleges szabályok vonatkozzanak.

Az indoklás alapján egyébként, ha egyetlen emberi utas sem tudja a járművet vezetni, akkor észszerű, hogy azt a dolgot ismerjék el vezetőként, amelyik irányítja a gépkocsit, még ha az a számítógép is. Az NHTSA elfogadta, hogy a Google robotautójának nem lesz hagyományos értelemben vett vezetője. Ettől függetlenül szükség van a jelenlegi szabályok felülvizsgálatára, mert az új rendszerek nem egyeztethetők össze a hatályban lévő előírásokkal.

sg.hu


(14 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amiocimlap 202002 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 130 vendég böngészi

bav logo kicsi banner