Close

Az építőanyag szövetség az épületenergetikai pályázatok mielőbbi megjelentetését sürgeti

A kormány által beígért épületenergetikai pályázatok mielőbbi, nagy volumenű kiírását sürgeti a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ), amely szerint az így nyerhető források nélkül nem indul be a lakásállomány felújítása.

 

A szövetség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2020-ig a lakóépületekre 38,4 petajoule energiamegtakarítást irányoz elő, ebből 17,6 petajoule jut a családi házakra. A cél teljesítéséhez a családi házak egyötödét kellene felújítani 2020-ig.
A szakmai szervezet kifejti, a teljes magyarországi lakásállomány 61 százalékát kitevő családi házak tulajdonosai a felújításhoz a saját erőt többnyire lakástakarék-pénztári megtakarításból fedezik, valamint bankhitelt vesznek fel, illetve lakossági energiahatékonysági pályázatokon nyerik.
A közleményben emlékeztetnek, hogy az Otthon Melege Program keretében eddig mindössze egy 10 milliárd forintos keretösszegű pályázat jelent meg a társasházak korszerűsítésére. A pályázatok keretében igényelt összegek ugyanakkor a rendelkezésre álló keret többszörösét tették ki.
A MÉASZ attól tart, hogy a várható további ösztönzők, támogatások bejelentésének „lebegtetése” miatt a lakossági beruházók elhalasztják beruházási döntéseiket.
A közleményben megjegyzik, hogy a 2010-ben kötött lakás takarék-pénztári szerződések megtakarításait az idén lehet felvenni. Ez a több százmilliárd forintnyi összeg komplex felújításokat szolgálhatna megfelelő támogatás mellett, nélküle azonban kisebb hozadékú részfelújításokra aprózódhat szét.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top