Close

Demján-csoport: nem új ötlet a Nyugati pályaudvarhoz vinni a múzeumi negyedet

A Demján-csoport üdvözli, hogy felmerült a Múzeumi negyed lehetséges helyszíneként a Nyugati pályaudvar, Podmaniczky utca és Dózsa György út által határolt terület, ugyanakkor emlékeztet: az ötlet nem új, 15 éve született Orbán Viktor miniszterelnök megbízására.
    
A cégcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében a Népszabadságban kedden megjelent cikkre reagál, amelyben a lap felidézi, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János augusztusban dobta be a Városliget megújításáról szóló vitába a Nyugati pályaudvar mellett futó Podmaniczky utca vasút felé eső oldalának hasznosítását. A laphoz eljuttatott számítások szerint itt a beruházás valamivel több mint 55 milliárd forintból kihozható, míg a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárdra becsülték.
    
A Demján-csoport a dokumentumban üdvözölte az ötlet felmerülését, ugyanakkor kijelentette, hogy állami illetve önkormányzati tulajdonú területek hasznosításába nem tud és nem is akar beleszólni.
    
"A cikkben említett koncepció egy 15 évvel ezelőtti terv újragondolása, amely a Városligetet terjeszti ki a vágányok lefedésével a Nyugati téri Eiffel épületig. Ez a megoldás a +rozsda övezet+ zöld rehabilitációjával integrálja a területet a Belváros és a Városliget közé. A cikk az ötletet Demján Sándornak tulajdonítja, de sajnos nem ékeskedhetünk más tollával. A Levegő Munkacsoport és Finta József építész koncepciójának kidolgozására, Orbán Viktor miniszterelnök adott megbízást 2000-ben" – írták
    
A lap szerint a Nyugati pályaudvar mögötti 170 ezer négyzetméteres rozsdazónát négy nagy tömbre osztotta a WestEndet is megépítő ingatlanfejlesztő csapata. A Nagykörút és a Ferdinánd híd közötti első szakasz egyik felében egy vágányok feletti, sportolásra is alkalmas 32 ezer négyzetméteres közparkot alakítanának ki. A tömb másik, Podmaniczky utca felé eső 35 ezer négyzetméteres építési telkét ingatlanfejlesztők kaphatnák meg, ennek folytatása lenne a Ferdinánd hídon túli, szintén 35 ezer négyzetméteres fejlesztési terület. Itt a tervek szerint négy közösségi célú épület épülhetne, amelyek befogadhatnák a leszűkített múzeumi negyed koncepciójából megmaradt intézményeket. Erre a Városligetbe eredetileg tervezett öt új múzeum közül kettőnek van esélye: a Ludwig Múzeummal bővített Új Nemzeti Galériának és a Néprajzi Múzeumnak.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top