Close

Autóhitelek – NGM: decembertől 256 forintos árfolyamon törleszthetnek a frankhitelesek

Decembertől 256 forintos frankárfolyam mellett törleszthetnek az autóhitelesek is, a kiszámíthatóvá váló törlesztés és az árfolyamkedvezmény miatt a kormány arra számít, gyakorlatilag minden érintett devizahiteles élni fog a lehetőséggel – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

 

A szaktárca közleményében ismerteti: a kormány elfogadta és benyújtotta az Országgyűlésnek a deviza és devizaalapú személyi és autóhitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint az állam és a bankok tehervállalása mellett 31 milliárd forint jóváírást kaphatnak az ügyfelek, így gyakorlatilag a jelzáloghitelesekkel megegyező árfolyam mellett forintosítják a tartozásukat. A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idén forintosítsák a fennálló devizaalapú nem-jelzálog fogyasztói hiteleket.
A devizaalapú hitelek jelentős kockázatot jelentettek a gazdaság, a lakosság és a pénzügyi szektor szereplői számára egyaránt. A magyar kormány 2010-től több lépésben segített a bajba került devizahiteleseknek. A devizaalapú jelzáloghitelek forintosítása és a banki elszámolás után a kormány megoldást keresett a fennmaradt devizaalapú gépjármű és személyi hitelek forintosítására is. Augusztus 19-én megállapodott erről a Magyar Bankszövetséggel, a kabinet vállalta, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.
A javaslatban szerepel, hogy a forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerül sor. A hitelösszegeket a svájci franknál 287,20 forintos, az eurónál pedig 309,20 forintos árfolyamon rögzítik a bankok a 2015. december 1-jei fordulónappal. A jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet a bankok és az állam fele-fele arányban átvállalják az ügyfelektől. Svájci frank alapú hitel esetén ez közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak. A forintosítás után az ügyfeleknek nyújtott jóváírás – a jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam és az augusztus 19-i árfolyam különbsége – összességében 31 milliárd forintot tesz ki.
A törvényjavaslat elfogadása esetén december 15-ig a pénzügyi intézmények számára kötelező a forintosítási ajánlat elkészítése és ezt az ajánlatot postázzák minden ügyfelüknek. Amennyiben az ügyfél 30 napon belül nem jelzi a hitelnyújtónak, hogy nem kíván élni a forintosítással, életbe lép a szerződésmódosítás. A kiszámíthatóvá váló törlesztés és az árfolyamkedvezmény miatt a kormány arra számít, hogy gyakorlatilag minden érintett devizahiteles élni fog a lehetőséggel – írja közleményében a szaktárca.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top