Close

Eltörölhetik a sokszoros DNS-mintavételt a büntetőeljárásokban

Az igazságügyi miniszter a bűnügyi nyilvántartást érintő módosítási javaslatot terjesztett hétfőn a parlament elé. Trócsányi László többek között azt kezdeményezi, hogy ne kelljen minden egyes büntetőeljárásnál új DNS-profilt alkotni azoknál, akiknél a hatóság korábban már rögzített két megfelelő mintát.
    
A miniszter javaslatának indoklásában emlékeztet, az ujjés tenyérnyomat, valamint a DNS-mintához tartozó azonosító kódokat ügyhöz kötötten kezeli a bűnügyi nyilvántartási rendszer, vagyis azokat akkor is leveszi, ha egy korábban elkövetett bűncselekmény miatt azok már szerepelnek a nyilvántartásban.
    
Az ismételt és felesleges mintavétel azonban komoly költséget és munkaterhet okozmutat Trócsányi László indítványa indoklásában, amelyben kiemeli, az ujjés tenyérnyomatok az életkorral, vagy külső körülmények miatt változhatnak, ezért azok esetében fenn kell tartani a jelenlegi mintavételi eljárást, ugyanakkor a a DNS-profiloknál szűkíteni lehet a mintavételi kötelezettséget.
    
A tárcavezető olyan esetekben javasolja mellőzni a mintavételt, amikor a nyilvántartásban már két DNS-profil szerepel az érintettől.
    
A miniszter emellett azt is kezdeményezi, hogy a levett valamennyi biometrikus adat megőrizhető legyen a bűnügyi nyilvántartási rendszerben mindaddig, ameddig az érintett bűnügyi adatai is a nyilvántartásban szerepelnek.
    
Trócsányi László szerint ez a lépés növelheti a későbbi személyazonosítás hatékonyságát.
    
A módosítás elfogadása esetén tehát a biometrikus adatokhoz tartozó azonosító kódok a személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásának adattartalmává válnak, ami sokkal hatékonyabb és átláthatóbb adatkezelést eredményezfejti ki a miniszter, aki emellett a büntetés-végrehajtásban is eltörölné a felesleges ujjnyomvételt a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet (BSZKI) leterheltségének csökkentése érdekében.
    
Trócsányi László fel kíván lépni az úgynevezett bérrabság gyakorlata ellen olyan elektronikus berendezések rendszerbe állítását kezdeményezve, amelyek segítségével elektronikus úton, rövid idő alatt ellenőrizhetővé válik az érintett nyilvántartás szerinti ujjnyomata.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top