Close

Századik alkalommal látható a Rumini című előadás a Magyar Színházban

Századik alkalommal játsszák a Rumini című produkciót a Pesti Magyar Színházban: Berg Judit színdarabjának jubileumi előadását május 17-én, vasárnap délután láthatja a közönség. A jubileumi előadásra az alkotók dedikálással és meglepetéssel készülnek, az ünneplés előadás után a színpadon sem marad el.
A Pesti Magyar Színház 2011 decemberében mutatta be a Rumini című darabot, azóta mintegy 60 ezer gyermek és felnőtt ismerhette meg a Szélkirálynő nevű vitorlás sűrűn bajba kerülő hajósinasának kalandjaitolvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Berg Juditot, a darab szerzőjét alkotói pályája második évétől végigkísérte Rumini. "Bár nem ez volt az első könyvem, de ez az első regényem, és az első, amivel díjat nyertem. Ha más munkámat esetleg nem ismerik, erről a kalandregény-sorozatról mindenki tud" – idézi a közlemény az írót, aki elmondta: eddig összesen hét kötet született meg, négy klasszikus történet, egy színdarab, egy levélés egy naplóregény. "Éppen most írom az utolsót, mert úgy érzem, semmi nem tarthat örökké, és Rumini már egészen nagyfiú lett, akinek el lehet engedni a kezét" – fogalmazott Berg Judit.

A darabban Rumini és társai nagy bajba keverednek, hiszen a Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

"Izgalmas volt megélni, hogy míg a regényben leírtak teljes egészében az én egyedüli szándékomat és gondolataimat tükrözik, addig a színdarabban a rendező változtatást kér, a színészek rögtönöznek, és néha az egész jelenet másmilyen lesz, mint ahogy én azt elképzeltem" – fogalmazott a darab írója. Példaként említette Molyra reklámszlogen-szerű megszólalását, amelyet Kubik Anna kért az egyik próbán, másnapra ő megírta, és így került a darabba. "A regényíró munkáját az alkotói magány jellemzi, míg a színműíró a próbafolyamattal együtt alakítja ki a végleges szövegkönyvet, így tulajdonképpen elmondható, hogy a Rumini színrevitele közben tanultam meg a csapatmunkát" – tette hozzá.

Berg Judit elmondta: Méhes Lászlóval, a darab rendezőjével a mai napig tartja a kapcsolatot, csakúgy mint azokkal a színiakadémistákkal, akik a színészek mellett elsőként játszották a darabban a bandatagokat, ferriteket, pillangókat és matrózokat. "Színházi emberek azt jósolták, körülbelül 50-60 előadásra számíthatunk, de én a szívem mélyén úgy éreztem, meglesz a 200 is – nos, a 100. mindenesetre elérkezett" – jegyezte meg.
A közlemény Horváth Illést, a darab címszereplőjét is idézi, aki elmondta: a Rumini az első, és ezidáig az egyetlen gyerekdarab, amelyben szerepel. Mint kiemelte: a gyerekközönség lelkesen követi a történetet és élénken reagál mindenre. "Ez felemelő és inspiráló, nagyon érzés Ruminit játszani" – tette hozzá.
 
"100. előadást játszani, különösen címszereplőként, nagy dolog, ráadásul mindezt négy év alatt teljesítettük, és gyakorlatilag végig telt házak előttemelte ki Horváth Illés.
 
 "Voltunk az előadással iskolákban, játszottuk szabadtéren, rádiójátékot is forgattunk, egyszóval folyamatosan jelen van az életemben Rumini" – mondta a színész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top