Close

Találjunk egy másik Földet 2025-ig!

A Kepler szuperföld művészi ábrázolása

A Kepler szuperföld művészi ábrázolása
Ahogyan azt az amerikai NASA vezető kutatója, Ellen Stofan ismertette, a világ tudósai nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy tíz éven belül megtalálják a földönkívüli élet jeleit egy másik bolygón. Ugyancsak lehetségesnek tartják, hogy húsz-harminc éven belül végérvényes bizonyítékokat szerzünk a földön kívüli élet létére. „Tudjuk, merrefelé kell keresnünk, és tudjuk, hogyan kell keresnünk. Megvan a szükséges műszaki felkészültségünk, és megvan a tudásunk, hogy alkalmazzuk azt. Ezért azt hiszem, hogy ezúttal jó úton járunk.” – mondta a tudós.

Az öt fő érv a földön kívüli élet mellett, amelyek alátámaszthatják a tudósok várakozásait:

  1. Egy marsi meteorit darabban 1996-ban fosszilizált mikrobák maradványait találták.
  2. Már a XIX. században elterjedt a nézet a csillagászok között, hogy a Marson látható vonalak valaha volt természetes víz alkotta csatornák maradványai lehetnek.
  3. Sir Arthur C. Clarke a „2001 Ürodisszea” írója marsi fényképfelvételeken fák és bokrok körvonalait vélte látni.
  4. Az 1976-ban a Marsra leszállt Viking űrszonda megvizsgálta a hatókörében elérhető talajt, de semmi lényegeset nem talált, ami bizonyítékot jelentene szerves anyag jelenlétére. Találtak azonban egy közvetett bizonyítékot, a marsi felszín egyik összetevője szén-dioxidot bocsájt ki.
  5. A NASA vizsgálatai igazolták, hogy a világűrből származó meteoritokban mikrobák, cianobaktériumok fossziliái fordulnak elő.

Képünkön művész által megjelenítve, az egyik szóba jöhető égitest, ahol az életet jelentő folyékony víz előfordulhat, a Kepler 69c látható. Ez a bolygó egy szuperföld, mert Földünknél 70%-al nagyobb. Naprendszere a Hattyú csillaképben található ls tőlünk 2700 fényévnyire fekszik. A tudósok közt nincs teljes egyetértés abban, hogy nem Vénusz típusú bolygóról van-e inkább szó, egy szupervénuszról, amelyen a magas hőmérséklet miatt folyékony víz jelenléte kizárt.

Földi Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top