Close

Ma van a színházi világnap

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból az esti előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező fogalmazott meg.

Az 52. színházi világnapon számos programmal várják a közönséget országszerte és szakmai elismeréseket adnak át.
    Az idén a MASZK Országos Színészegyesület a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját, amelyet már 14. éve rendeznek meg a világnapon. A jótékonysági gálaest bevételéből a rászoruló, idős színészeket támogatják.
    A gálaesten szakmai díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda-életműdíjat, a pályakezdőknek odaítélhető Soós Imre-díjakat, a Vámos László-, a Kállai Ferenc- és a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját.
    A programhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: kétnapos tudományos konferenciát rendeznek Tér, művészet, szellemiség címmel a fesztivál újraindulásának 55. évfordulója alkalmából.
    A Békéscsabai Jókai Színházban az esti előadás előtti sorsolással megkezdődik a vasárnapig tartó XIX. Magyar Drámaíró Verseny, amelyen az idén három bábdarab is születik a már hagyományosan egy éjszaka alatt elkészülő három színdarab mellett.
    A budapesti Katona József Színház művészei a világnapra olyan – a www.gifszinhaz.hu oldalon elérhető – animgifeket készítettek, amelyekkel üzeneteiket, kommentjeiket színesíthetik az internetezők. Csütörtökön 33 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet vásárolni az áprilisi és májusi előadásokra, a jegypénztárban pedig a társulat művészeivel találkozhatnak a nézők.
    A Bárka Színházban miniegyetemet és nyílt próbát tartanak az Odüsszeusz szemeteslapáton című készülő produkcióból csütörtökön, a programra a gyerekeket is várják. Az Óbudai Társaskör felolvasószínházi estet tart a 100 éve született cseh író, Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényéből, a Pinceszínház pedig színfalak mögötti bejárást tart.
    A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) hívta életre, 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
    A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top