Close

A fémiparos ipartestület a szakképzésre és az ipari udvarok kialakítására fókuszál

Fotó: eotvosszki.sulinet.hu

Az Országos Fémipari Ipartestület (OFI) a következő években az ágazat számára fontos szakember utánpótlást biztosító szakképzésre és a termelést támogató ipari udvarok kialakítására helyezi a hangsúlyt munkájában – mondta Szűcs György, az OFI elnöke az MTI-nek.


Az Ipartestületek Országos Szövetségéhez (IPOSZ) tartozó szakmai tagszervezet gazdaságpolitikai fórumon tekintette át a napokban a fémiparosok helyzetét, és aktualizálta a következő évekre szóló programját.
Szűcs György elmondta: úgy értékelik, hogy a fémipar prosperáló ágazata a magyar gazdaságnak, viszont egyre nagyobb itt is a munkaerőhiány, főleg a gyakorlatorientált, magasan képzett szakemberek hiányoznak.
A munkaerő utánpótlás biztosítása érdekében a szakma fontosnak tartja a szakképzésben való aktív vállalkozói részvételt, a duális szakképzés megvalósulását, és ezen célok mentén szorgalmazzák a szakmai összefogást – mutatott rá az OFI elnöke.
Szűcs György fontosnak nevezte az ágazat fejlődése érdekében azt is, hogy Magyarország minél több területén jöjjön létre az ipari udvar nevet viselő termeltető szövetkezés az OFI égisze alatt, amely segítene a helyi fémipari kisvállalkozásoknak, iparosoknak munkalehetőségek megszerzésében, értékesítésben.
Az OFI elnöke bízik abban, hogy az európai uniós pályázatok között a termeltetési hálózatok kialakítására találnak fejlesztési forrást az ipari udvarok létrehozására, amelyek később piaci alapon működhetnek.

Az OFI tíz – szerkezeti lakatos, géplakatos, szerszámkészítő, fémforgácsoló, mezőgazdasági gépszerelő, kovács, öntő, hegesztő, galvanizáló, hőkezelő – fémipari szakmában működő 50 kisipari vállalkozást tömörít, és további 150-200 vállalkozással áll közvetlen kapcsolatban. Az 50 tagvállalat éves árbevétele 8 milliárd forint körül van, és mintegy 800 munkavállalót foglalkoztat.
Az Országos Fémipari Ipartestület tagja az európai fémipari szervezeteket tömörítő Európai Fémipari Uniónak is.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top