Ring Magazin

Szerda, 2020. Április 8.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika Irán tartalmat szűr teljes betiltás helyett

Irán tartalmat szűr teljes betiltás helyett

E-mail Nyomtatás PDF

Fél éven belül elkészül Iránban az az internetes tartalomszűrő program, amelyet az egyes közösségi oldalak teljes betiltása helyett akar alkalmazni a teheráni kormány a jövőben - jelentette be pénteken Mahmúd Vaezi távközlési miniszter.


"Az intelligens szűrőprogram első fázisa egy hónapon belül lesz kész. A második fázis három hónapon belül, a harmadik pedig fél éven belül" - idézte a minisztert az Isna iráni hírügynökség.

Irán közel két éve kezdett hozzá az internetes tartalmak szelektív megjelenítését és a közösségi oldalak ellenőrzését lehetővé tévő program fejlesztéséhez. A hatóságok a 2009-es, Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnök újraválasztását hozó választás jogszerűségét vitató nagy tüntetések óta gyakran akadályozzák a közösségi oldalakhoz - így például a Twitterhez és a Facebookhoz - való hozzáférést. Ahmadinezsád ellenzéke gyakran használta ezeket az oldalakat a követői mozgósítására.

Blokkolnak azonban Iránban nem eléggé iszlám szellemiségűnek vagy a rendszerrel szemben előítéletesnek tartott honlapokat is.

A 2013-ban hatalomra került, elődjénél mérsékeltebb Haszan Róháni elnök az internetes cenzúra enyhítése mellett foglalt állást.

Az internetes tartalmak ellenőrzésében illetékes iráni bizottság ugyanakkor nemrég két hónap haladékot adott a távközlési miniszternek arra, hogy megvalósítsa az Instagram fotómegosztó alkalmazás tartalomellenőrzését.

Szeptemberben az iráni igazságszolgáltatás egy hónapos határidőt szabott a kormánynak arra, hogy betiltsa a Viber, a Tango és a Whatsapp ingyenes kommunikációs hálózatokat, miután azokon az iszlám köztársaság vezetőit sértő üzenetek terjedtek. Az alkalmazások a határidő letelte ellenére elérhetőek.

MTI


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amiocimlap 202004 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 114 vendég böngészi

bav logo kicsi banner