Close

Bogdán Zsolt színművész Ady-estje a Radnóti Színházban

Budapest – Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezető színésze Ady Endre-estjét láthatja a közönség november 7-én, jövő pénteken este a budapesti Radnóti Miklós Színházban.

 
A kétszeres UNITER- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész … függök ezen a zord élet-párkányon című pódiumestjének szövege versekből, naplórészletekből és publicisztikákból áll, így a költő emberi oldalát, a hol szerethető, hol elviselhetetlen Ady Endrét is megismerheti a közönség – olvasható a Radnóti Miklós Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójakét létrejött előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Az est címét Ady Endre Áldott, falusi köd című, 1909-ben Érmindszenten írt verséből vett idézet adja.
Az előadás bemutatója Szatmárnémetiben volt április 10-én, majd másnap, a költészet napján a Kolozsvári Állami Magyar Színházban láthatta a közönség.
Az estről szólva a színész korábban azt mondta: „Ady egyszerre nagy, parányi, esendő és mégis magasztos – olyan, mint bárki más. Csakhogy ő nem átlagos, kispolgári életet élt, nagykanállal ette az életet, aminek aztán meg is kellett fizetnie az árát”.
„Esterázy mondta egyszer, hogy Adynak elég bármelyik publicisztikáját kinyitni, és máris a mában érzi magát az ember. Elég nagy vészharang volt a magyar irodalomban Ady Endre, aki azért aktuális ma is, mert az igazat mondja. A világ alapjában véve semmit nem változott azóta” – mondta Bogdán Zsolt.
A művész hozzátette: abban szeretne hinni, hogy mindenfajta hatás ellenére a költészet egyre inkább helyet kap az életünkben, hogy az emberek újra kezükbe vesznek verseket.
Bogdán Zsoltot a magyar közönség számos filmben is láthatta már, a színész játszotta többek között a Deák Krisztina rendezte Aglaja, valamint a Kincses Réka rendezte Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című alkotás férfi főszerepét.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top