Ring Magazin

Kedd, 2020. Január 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Pásztázó Brüsszelben 92 százalékos a francia nyelv túlsúlya

Brüsszelben 92 százalékos a francia nyelv túlsúlya

E-mail Nyomtatás PDF

A legutóbbi személyi jövedelemadó-bevallások alapján Brüsszelben 92 százalékos a francia nyelv túlsúlya a flamanddal szemben - írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

A beszámoló szerint a legutóbbi szja-bevallásnál választható két nyelv, az ország déli régiójában, Vallóniában használt francia és az északi Flandriában használt flamand közül a legtöbben a franciát választották Brüsszelben. Az adat kimagasló, ugyanis az önálló közigazgatással rendelkező fővárosi régiót Belgium két, létszámában és nyelvhasználatában is meghatározó régiója közül a hollandhoz közel álló flamandot beszélő, méretében is nagyobb Flandria veszi körül.
Mint a cikkben olvasható, a nyelvhatár 1962-es meghúzásánál az 1930-as népszámlálási adatokat vették alapul. A napilap szerint ezt követően nem volt lehetőség a nyelvhasználatra vonatkozó, valóságos adatokkal szolgáló felmérés készítésére. Megjegyezték azt is, hogy a fővárost körülvevő hat településen - Kraainem, Drogenbos, Linkebeek, Rhode-Saint-Genese, Wemmel és Wezembeek-Oppem - is előretörőben van a francia nyelv használata. Ott mintegy kétszer annyian választották ezt a nyelvet adóbevallásuk kitöltéséhez, mint a flamandot.
A nyilvánosságra került százalékos adatokat befolyásolhatja az is, hogy a jelentős számban Belgiumban adózó külföldi állampolgár legtöbbje franciául beszél, ezért ezt a nyelvet választja adóbevallásának kitöltéséhez is - tette hozzá cikkében a napilap.
Belgiumban a francia és a flamand mellett a német is hivatalos nyelv. Az ország keleti, Németországgal határos részén mintegy 400 ezer fős németajkú kisebbség él.

MTI


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 43 vendég böngészi

bav logo kicsi banner