Ring Magazin

Vasárnap, 2020. Február 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Jogi iránytű Románia korrupciókezési kezdet

Románia korrupciókezési kezdet

E-mail Nyomtatás PDF

roman csalad


Korrupció - Románia

Romániában nem veszítik már el automatikusan mandátumukat az elítélt önkormányzati tisztségviselők

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    Bukarest, 2016. június 8., szerda (MTI) - Romániában már csak akkor veszítik el mandátumukat a jogerősen elítélt választott önkormányzati tisztségviselők, ha letöltendő börtönbüntetést kaptak, de a megvesztegetésért vagy csúszópénz elfogadásáért elítélt polgármesterek, illetve megyei tanácselnökök mandátuma akkor is hivatalból megszűnik, ha felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őket jogerősen.

    Erről szerdán döntött szavazattöbbséggel a román szenátus, elutasítva Klaus Iohannis államfő kifogásait, aki januárban megfontolásra visszaküldte a törvénymódosítást a parlamentnek.
    Az államfő szerint a jogszabály visszavetheti a korrupció elleni küzdelmet, és aláássa a választott képviselőkbe vetett közbizalmat, ha a jogalkotó már nem követel tőlük feddhetetlenséget.
    Iohannis azt a megkülönböztetést is kifogásolta, miszerint a polgármester és megyei tanácselnök mindenképpen elveszíti mandátumát, ha elítélik csúszópénz elfogadásáért, míg a települési vagy megyei önkormányzati képviselőé csak akkor szűnik meg, ha letöltendő börtönre ítélik. Rossz üzenet az államfő szerint, hogy a korrupciós bűncselekmények közül a törvényhozók kettőt kiragadtak, és például a befolyással való üzérkedést ezek szerint nem tartják összeférhetetlennek az önkormányzati mandátummal.
    A képviselőház az elnök kérésének megfelelően leszavazta a törvénykezdeményezést, a szenátus viszont, amely ebben az esetben a végső döntést meghozta, 82 szavazattal 27 ellenében ismét elfogadta a jogszabályt, amelynek kihirdetését immár az államfő nem tagadhatja meg.
    Az Agerpres hírügynökség szerint az ülésen Serban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt, illetve Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora azzal érvelt a jogszabály mellett, hogy nem szükséges automatikusan megfosztani az elítélt önkormányzati tisztségviselőket mandátumuktól, hanem bízni kell a független bíróságban, amely indokolt esetben kiegészítő büntetésként eltilthatja az elítéltet a közügyektől.
    
    Elgondolkodtató. Románia beelőzött, mind az elért életszinvonal, mind a korrupció kezelésének kérdésében. Nem tartom - ugyan - elégségesnek az inézkedéseket, de kétségtelen, hogy megtették az első lépést. Minden kezdet fájdalmas, és nehéz is egyben, de kitartást kívánok hozzá. Mindenkinek - nekünk is, ha indulhatunk.
    Útra fel!

forrás MTI

Mentés

Mentés


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amiocimlap 202002 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 94 vendég böngészi

bav logo kicsi banner