Ring Magazin

Szerda, 2019. December 11.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány A világban

A VILÁGBAN

Tudomány - A VILÁGBAN

Kanada! En garde!

Kanada! En garde!

„Szeretne valakit párbajra kihívni?” – ezzel a felkiáltással üdvözölte a napot a Calgary Herald.

Az online újság a kanadai jogalkotás legutóbbi lépéséről adott hírt, mely olyan, számunkra talán már kevésbé releváns kérdésekben módosítja a Büntető Törvénykönyvet, mint a párbaj vagy a boszorkányság kérdése.
„A párbajra történő kihívás és a boszorkányság nem számít a továbbiakban bűncselekménynek Kanadában az új törvénymódosítás következtében.”adta hírul a Russia Today is. 

Az alábbiakban Czopf Áron osztja meg gondolatait a párbaj dekriminalizációjával kapcsolatban.

Több hírportál is a párbaj “legalizációjáról” adott hírt a kanadai büntetőjog legutóbbi módosítása kapcsán, ugyanis az észak-amerikai országban törölték az ősi intézményt a bűncselekmények sorából. 

Mégis csalódnia kell azoknak, akik lovagias ügyeiket ezentúl ismét fegyverrel kívánják rendezni, ugyanis a párbajra vonatkozó rendelkezések eltávolítása a legkevésbé sem kedvez nekik. Ugyan a kihívás és annak elfogadása önmagában nem lesz többé bűncselekmény, az esetleges penge- vagy golyóváltások kimenetelétől függően továbbra is börtönbe lehet majd kerülni.

A “legalizáció” kapcsán érdemes felidézni, miképp is alakult ugyanez a magyar történelemben. A párbaj intézményének egykori védelmezői sosem követelték a párbajra vonatkozó büntetőjogi szankciók megszüntetését és büszkén vonultak államfogházba, ha becsületérzékük azt diktálta. Nem ők, hanem épp a párbajellenes szerzők követelték minduntalan, hogy töröljék el a párbajt tiltó rendelkezéseket a Csemegi-kódexből.
Például Heinrich von Coudenhove úgy vélte, hogy tarthatatlan a párbaj önálló tényállásként való meghatározása, ami miatt adott esetben az emberölés privilegizált eseteként tekinthettek a magyar büntetőtörvénykönyvben önálló fejezetben szereplő párviadalra. Coudenhove és sok eszmetársa a legnagyobb párbaj-mánia közepette meg voltak győződve arról, hogy hamarabb megszűnt volna a divat, ha nem magát a párviadalt, hanem a belőle fakadó következményeket (például az emberölést) szankcionálná a törvény.

Az erre vonatkozó törvénymódosítás Magyarországon 1948-ban történt meg, amikor A büntetőtörvénykönyvek egyes fogyatékosságainak megszüntetéséről és pótlásáról szóló 1948. évi XLVIII. törvény 26. paragrafusával hatályon kívül helyezte a Csemegi-kódex párbajra vonatkozó rendelkezéseit. Az eddigre gyakorlatilag már megszűnt szokás kapcsán a jogalkotás a társadalmi valóságot követte: a közelmúltban ez játszódott le Kanadában is.

Írta: Czopf Áron

Forrás: Meglátások

 
Tudomány - A VILÁGBAN

"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira

Az állatokra erősített kamerával figyelik meg a kutatók az Antarktisz körüli vizekben élő hosszúszárnyú bálnák (Meg...

Tudomány - A VILÁGBAN

Az eddigi legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpére bukkantak csillagászok

Az eddigi legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpére bukkantak csillagászok

Rekorder barna törpét talált egy nemzetközi kutatócsoport: az égitest az eddig ismert legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpe.

Tudomány - A VILÁGBAN

Százmillió évvel ezelőtti udvarlási jelenet ragadt egy borostyánkőbe

Százmillió évvel ezelőtti udvarlási jelenet ragadt egy borostyánkőbe

Százmillió évvel ezelőtti udvarlási jelenetet őrzött meg a jelenkornak egy burmai borostyánkő, amelynek szerencsétlenül járt lakó...

Tudomány - A VILÁGBAN

A NASA tanulmánya szerint a bioüzemanyagok csökkentik a repülőgépek koromkibocsátását

A NASA tanulmánya szerint a bioüzemanyagok csökkentik a repülőgépek koromkibocsátását

A bioüzemanyagok használata 50-70 százalékkal csökkenti a repülőgépek koromkibocsátást - mutatta ki az amerikai űrkutatási hivatal ...

Oldal 4 / 6

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 287 vendég böngészi

bav logo kicsi banner