Close

Hőszigetelés az alapoktól, az alapok hőszigetelése

hoszigetelesazalapoktol1909 ring 1

Mire is jó egy pince? Lomok elnyelésére, élelmiszer-tárolásra, biciklik, rollerek, kerti játékok téli vackának? Vagy lehetne akár borgyűjtemény méltó helye, klubszoba, konditerem, stúdió is? A pincében rejlő potenciál alapja a jó hőszigetelés – de kezdjük az alapoktól!

Aki piknikezett egy vékony takarón ülve, saját bőrén tapasztalhatta, hogy az egyenetlen, nyirkos talaj érzete ünneprontó, ráadásul egészségügyi kockázatai is lehetnek. No most cseréljük ki a vékony takarót egy speciális, dupla rétegű, egyik oldalán vízlepergető anyagú, másik oldalán polár piknikplédre! Mennyivel komfortosabb és biztonságosabb ezen pihenve falatozni az elemózsiát! Pontosan emiatt nem mindegy, mivel „ágyaznak meg” egy épületnek. Lássuk, mit érdemes tudni a lábazat- és pinceszigetelésről!
Az épület szerkezeti elemeinek számos környezeti behatással kell dacolniuk: például a hőmérséklettel, a légnyomással, a napsugárzással vagy éppen a csapadék valamely formájával. Könnyű belátni, hogy a hőszigetelés (vagy annak hiánya) ezeknek a napi ütközeteknek a frontvonalában harcolnak kényelmünk érdekében. A talajjal érintkező szerkezetek, vagyis a lábazat és a pinceszint ebből a szempontból kiemelt figyelmet érdemelnek.

Biztos (és száraz) lábakon
Hányszor hallottuk már, hogy az egész épület minőségét nagyban befolyásolja, ha a lábazat vizesedik! A lábazat ugyanis folyamatosan találkozik több-kevesebb nedvességgel – ezeknek a területeknek a szigetelése így olyan anyagot igényel, amely hőtartó képessége mellett a nedvességnek és a nyomásnak is tartósan ellenáll. Ilyen anyagok a formahabosított polisztirol (mint a BACHL HL) és a zártcellás polisztirol (mint a BACHL XPS) – ezeknek a könnyen alakítható hőszigetelő tábláknak az anyagában nemhogy nem tesz kárt a nedvességgel való tartós érintkezés, de az anyagok hőszigetelési képességeit sem befolyásolja.

hoszigetelesazalapoktol1909 ring 2

Kényes találkozási pont
A lábazat nemcsak a talajjal való folyamatos érintkezés miatt különösen kényes terület, hanem azért is, mert a szerkezeti elemek találkozásánál egy lényeges anyagváltozás is történik: a pince-alapzat betonépítménye a lábazatnál találkozik a homlokzat kerámiájával, azaz a téglával. A beton és a kerámia hőáteresztő képessége viszont eltérő: előbbi lambdaértéke jóval alacsonyabb, mint utóbbié, így a találkozási ponton szükségszerűen úgynevezett hőhidak alakulnak ki, amelyek a penészedés melegágyai. Ennek úgy lehet elejét venni, ha a lábazaton alkalmazott hőszigetelés legalább olyan vastag és hatékony, mint a homlokzati. Ha például a homlokzati hőszigetelés 14 cm, akkor a lábazaton is 14 cm vastagságú lábazati hőszigetelést kell alkalmazni. Ha a lábazati hőszigetelés túlnyúlik a homlokzatién, könnyen megülhet rajta a csapadék, ami károsítja a szerkezetet – emiatt ügyelni kell arra is, hogy a lábazati és a homlokzati hőszigetelés egy síkban legyen.

Nyomás alatt
Az XPS termékek neve mellett szerepel egy szám is: például 300, 500, 700. Mire utal ez az érték? Ez a szám egy fontos mutatót, a nyomásszilárdságot jelöli, amely elárulja, hogy melyik XPS hőszigetelőanyag alkalmas az adott területen való alkalmazásra. A hőszigetelést értelemszerűen a lábazaton és a pinceszinten éri a legnagyobb nyomás, ezért olyan XPS-t kell alkalmazni, amelynek szerkezete állja a próbát. A lábazati hőszigeteléshez egy átlagos családi ház esetében elég a 300-as nyomásszilárdságú XPS, ennek ugyanis „csak” 30 tonnát kell elbírnia négyzetméterenként minőségromlás nélkül. Az 500-as, 700-as nyomásszilárdságú XPS-eket jellemzően passzív épületeknél, passzív többlakásos, több emeletes házaknál használják a pince oldalfalán és alján, ahol az építmény mellett a talaj is nagy felületen gyakorol nyomást a hőszigetelésre. A legnagyobb teherbírású BACHL XPS 700 négyzetméterenként 70 tonnával terhelhető.
A hőszigetelés kialakításánál a lábazati hőszigetelő anyag sima felületét érdesíti a gondos kivitelező, hogy jobban tapadjon hozzá a homlokzati hőszigetelés. A biztos hatás érdekében a BACHL HL formahabosított polisztirol termékek már el vannak látva felületképzéssel – az XPS mellett lábazati hőszigetelésként ezek is jól használhatók.

hoszigetelesazalapoktol1909 ring 3

Pinceszint: többet is kihozhatunk belőle
Lábazata minden épületnek van, pinceszintje azonban nem feltétlenül: a pince megléte egyrészről plusz tárolóhelyiséget jelent, ami akár lakótérré is alakítható, másrészről viszont egy megoldandó kérdést is a hőszigetelést illetően. Ennél a szerkezeti elemnél a hőszigetelésnek már folyamatosan érintkeznie kell a talajvízzel, torlaszvízzel, talajpárával, és fontosabb lesz a nyomásállóság is. A föld által a pince falaira gyakorolt nyomást hat méter mélységig az XPS 300-as is jól állja, hat méternél magasabb falú pinceszintnél viszont már XPS 500 vagy 700 szükséges. A BACHL perimeter termék hat méter mélységig a pincében belülről alkalmazott teknőszigetelés bituminlemeze elé kiváló választás, mert egyszerre látja el a hőszigetelő, vízszigetelő és mechanikai védelmet is.

Komfort a felszín alatt
A pinceszint hőszigetelése a jelentősebb hőingadozás hiánya miatt kevésbé érintett a külső hőmérséklet változásaiban, mint az épület többi része – ez azonban nem jelenti azt, hogy itt az „éppen elég” elvét lehetne érvényesíteni. Aki előrelátó, úgy alakítja ki itt is a hőszigetelést, hogy lakótérhez illő komfortot és klímát biztosítson. Hiszen a pince ideális helyszíne lehet egy házi konditeremnek, klubszobának, játékteremnek, műhelynek is akár; emellett a pinceszint igényes hőszigetelése a teljes ház épületenergetikai szintjét emeli. Egy ház akkor igazán otthonos, ha idomul lakói életének folyamatos változásaihoz: gondoljunk a jövőre, és adjuk meg a lehetőséget a pincének az igényes hőszigeteléssel, hogy később több lehessen szimpla tárolóhelyiségnél!

www.bachl.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top