Close

Az agárdi popstrand küzdelmes története 1. rész

agardipopstrand2019 1

Sokan még az agárdi, gárdonyi, velencei lakosok közül sem ismerik az idén 42. születésnapját ünneplő Agárdi Popstrand Téli és Nyári Rendezvényközpont történetét, amelynek első koncertjei 1977-ben összeláncolt szemétszállító pótkocsikról szóltak – Omega, Piramis, LGT, Generál stb. –, ám a több tízezer fős hűséges közönség szerint a szabadtéri színpad műsorpolitikája, a rendezők szociális érzékenysége, nemzetben gondolkodása, a felújítás után kiáltó rossz körülmények nagy összegű állami támogatást indokolnának.

A legnagyobb múltú vidéki szabadtéri színpadok közül Agárdon működik és Agárdi Popstrand néven vált országosan ismertté a kedvelt téli és nyári rendezvényközpont. Országos viszonylatban csak a korábban nagyberuházással felépített, majd 4-5 évvel ezelőtt 720 milliós állami támogatásból felújított és évente százmilliós költségvetési támogatással működő Margitszigeti Szabadtéri Színpad előzi meg. 2018-ban 1000 millió forint program támogatást kaptak a balatoni szabadtéri színpadok és fesztiváljai, ezzel szemben a Velencei-tó szabadtéri színpad 1 milliós támogatásban részesült. Ha egy mérleget vonunk az elmúlt 41 évről, az Agárdi Popstrand Színpad a története során mindössze kb. 15 millió forint építési/fejlesztési támogatásban részesült. Pedig a több tízezer fős hűséges és igényes közönsége szerint a rendezvény színvonala, műsorpolitikája, a rendezők szociális érzékenysége és a nemzetben gondolkodása példamutató, megérdemelné, hogy a nagy magyarországi szabadtéri színpadokhoz hasonló mértékű, fejlesztési – tehát nem felépítési célú – támogatást kapjon, ahogy például 4-6 évvel ezelőtt Tata 500 millió, Eger 380 millió, Siófok 200 millió, Debrecen 250 millió forint támogatást kapott.
agardipopstrand2019 2
A színpad legendás története 1977-ben indult, összeláncolt szemétszállító pótkocsikon állva adták a nagysikerű koncerteket a legnevesebb magyar zenekarok – pl. Omega, Piramis, LGT, Generál, – annak ellenére, hogy teljes mértékben hiányoztak a feltételek. Az áramellátás hiányosságai miatt rendszeresek voltak az áramszünetek, a zenekari öltöző egy „szagos” kubikus műhelyben volt, hiányoztak a szükséges kiszolgáló helyiségek, vécék, asztalok, székek, eszközök és a telefon is. (Az áram ügye ma is megoldatlan, ezért aggregátort bérlünk, 520 méter távolságból érkezik az áram, mivel a rendezvény „nem volt betervezve”.) Két év múlva ugyanitt létrehoztam Magyarország legnagyobb jégpályáját, hogy a családok itthon is élvezhessék a tél örömeit. Persze a körülmények nem voltak ideálisak, egy ülőkés vécé állt a sok ezer vendég rendelkezésére a kubikus műhelyben, ahova kukában hordtuk a vizet öblítésre, közben majd megfagytunk! Ráadásul az áldatlan állapotok és körülmények miatt mindenki bennünket támadott. 2001-ben sikerült megoldani saját erőből a téliesített vízvezetéket 130 m hosszúságban és 1,1 méter mélységben, amely napjainkban is nagy örömmel kihasznált, téli/nyári nyilvános vécéként, és jelenleg is ez az egyetlen télen is működő vízvezeték a vízparti közterületen!
Az Agárdi Popstrand népszerűsége a szocializmus évtizedeiben túlságosan is kedveltté vált a fiatalok körében, nyári hétvégeken ezrek utaztak a koncertekre, és a „bulikat” nem nézte jó szemmel rendszer, engem is megfigyeltek, többször betiltották a programot, például 1979. július 20-án pénteken tiltották be az elvtársak a szombati Omega és a vasárnapi Piramis koncerteket…

agardipopstrand2019 3
Az Agárdi Popstrand mellett 1990-től számos egyéb országos találkozót is szervezte, kb. harmincat –1990-ben az I. Országos Fidesz Tábort, 1996-ban az EFOTT-ot, majd az Egészségügyisek Országos Találkozóját. Akkoriban tanulta a szakmát és kért tőlem nagyon sok segítséget a Volt Fesztivált később létrehozó Lobenwein Norbert, aki jelenleg is főnöke az óriás rendezvénynek, 1991-ben az Eddások I. Országos Találkozóján sátrazó táborozóként találta ki Gerendai Károly, majd 1993-ban beindította a Diák Szigetet… (Rögtön kapott is 34 millió Ft fejlesztési támogatást az ötletére.)

agardipopstrand2019 4Büszkeséggel tölt el, hogy nagyrendezvény helyszínként Magyarországon évtizedek óta egyedüliként az Agárdi Popstrand engedi be a fogyatékos, kerekes székes és világtalan embertársait egy kísérővel ingyenesen. Évtizedek óta, gesztus értékű tiszteletjegy-támogatásban részesítem a régió kórházainak és a térség szakorvosi rendelőinek a dolgozóit, 2018-ban például 2500 db tiszteletjegyet biztosítottam a Fejér Megyei Szent György Kórház dolgozói részére. 2007-től napjainkig, céltudatosan együttműködök 27 település – Gárdony, Újbuda, Érd, Dunaújváros,Törökbálint, Tárnok, Diósd, Kápolnásnyék, Biatorbágy, Pusztaszabolcs, Perkáta stb – polgármestereivel annak érdekében, hogy a települések állandó lakosai alanyi jogon részesülhessenek 50 százalékos kedvezményben a nagyszabású és színvonalas agárdi koncerteken. A 2010. évi nagy árvíz után felajánlásaimnak köszönhetően az ország minden részéből érkező 440 derekasan helytálló gátvédő vett részt az Agárdi Popstrand nagyszabású Demjén koncertjén, majd 2011. július 23-án több mint 300 fő vörösiszap-elhárító érezte jól magát nálunk. Amikor megkeresnek alapítványok, határon túli magyar településekkel testvérvárosi kapcsolatot ápoló önkormányzatok, vagy önkéntes közösségi munkát vállaló szervezetek, mindig ingyenes belépési lehetőséggel támogatom a jó ügyeket. 2016-ban és 2017-ben 3500-3500 db tiszteletjegyet ajánlottam fel azzal a céllal, hogy kapjanak gesztus értékű tiszteletjegyeket a déli határunkat védő honvédeink. Büszkeséggel írom le, hogy a honvédek és a családtagjaik elégedetten távoztak az agárdi koncertekről. Elvi alapon 2018-ban is tiszteletjegyekkel támogattam az Országos Mentőszolgálatot, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság – jelenleg „munkanélküli”- gátvédőit, a székely bálokat és még sorolhatnám a nemes ügyeket.
Az Agárdi Popstrand kizárólag annak köszönheti a sikereit és a fennmaradását, hogy az elmúlt 41 évben mindig kitalált valami újat, színvonalas programokat rendezett és rászolgál négy generációs igényes közönségének hűségére.
Turbók János

Folytatás következik

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top