Close

Programok és újdonságok a szolnoki RepTárban

Az idén is különleges látnivalókat és programokat kínál a repülés szerelemeseinek a szolnoki RepTár. A repülőmúzeum kiállításai mellett szimulátor bajnokság, piknik, koncertek és előadások várják a látogatókat.

Marsi Gabriella, a RepTár Szolnok Nonprofit Kft. marketing igazgatója elmondta: március 9-én második alkalommal rendezik meg a MiG-29 Szimulátor Bajnokságot. A zsűrizést idén is neves repülős szakemberek vállalták, a versenyt a látogatók kivetítőn keresztül követhetik.
Március 15-én Minyó 50 címmel kamarakiállítás nyílik a RepTárban a Mi-8 helikopter magyarországi szárnyalásának 50 évéről. Ezen a napon a RepTár Esték előadásának témája a Mi-8-as helikoptercsalád elmúlt öt évtizede a Magyar Légierőben lesz, előadó Lente Zoltán, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis századosa.
Április 13-án pizsamapartira hívják a családokat, ahol a résztvevők élményeken keresztül, szórakoztató módon ismerkedhetnek meg a helyszínekhez kapcsolódó tematikákkal.
Május 26-án a gyereknap alkalmából díjmentes belépéssel és izgalmas programokkal várják a látogatókat. A meglévő élményelemek mellett -akadálypálya, 4D mozi, szimulátorok, játszótér, pilótapont – további meglepetéseket kínálnak az érdeklődőknek.
Június 22-én, a Múzeumok éjszakáján hosszabb nyitva tartás mellett tartanak tárlatvezetéseket. Emellett a RepTár Esték keretein belül az Eltérített, lelőtt, elszabadult, eltűnt repülőgépek című előadást hallhatják az érdeklődők Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagytól.
Augusztus 31-én piknik keretében a látogatók kipróbálhatják az akadálypályát, a 4D-s mozit, a szimulátorokat, a játszóteret és a pilótapontot. Emellett további repülős tematikájú meglepetésekkel, izgalmas programokkal várják az érdeklődőket.


Október 23-án Roncsok új élete címmel nyílik kiállítás. A második világháború idején mintegy háromezer repülőgép zuhant le a mai Magyarország területén. A lezuhant roncsokat tilos volt a civil lakosságnak elszállítania, ennek ellenére nagyon sok esetben a helyi lakosok szinte teljesen újrahasznosították a lezuhant repülőgépek darabjait, ezáltal repüléstörténeti értékmentést hajtottak végre. Sok esetben az eltett roncsdaraboknak köszönhetően sikerült egy-egy történetet kideríteni. Ezeknek a történeteknek a nyomába eredt Magó Károly roncskutató, az este előadója.
Marsi Gabriella azt is elmondta, milyen ritkaságokkal bővült a RepTár kiállítása. A múzeum megnyitása óta folyamatosan érkeztek értékes felajánlások, amelyek felölelték a repüléstörténetet a korai aviatikától (Ujvári-hagyaték) a második világháborún át (Zoltay-hagyaték) egészen napjainkig.
A felajánlások mellett a RepTár megvásárolt második világháborús tárgyi emlékeket és különböző könyvgyűjteményeket. A Magyar Katonai Repülés Története kiállítás a felajánlásoknak és a vásárlásoknak köszönhetően olyan ritkán látható tárgyakkal bővült, mint a Taube modellje, a Magyar Aviatikai évkönyv 1929-ből vagy a MALERT tablója 1939-ből.


Repüléstörténeti szempontból is jelentős gép került a RepTár hangárjába, amely a Lepke, a Június és a Góbé mellett negyedikként hirdeti a vitorlázórepülés szépségét. A Délvidéki Aero Club Vitorlázórepülőgép Szakosztálya ajánlotta fel „nyugdíjazott” kedvenc fagépét, a Piratot.
További információk a RepTár honlapján: www.reptar.hu és a
RepTár Facebook oldalán: www.facebook.com/ReptarSzolnok/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top