Close

Prága 15: Cseh karácsonyi tradíciók és babonák

Mint azt egy korábbi írásban is említettem, cseh nyelvórára járok, és néhány héttel ezelőtt a december környéki cseh tradíciókat és babonákat tekintettük át. Kapva az alkalmon, elkértem a tanáromtól az órai anyagot, így azt lefordítva megismerkedhet az Olvasó az olykor meglehetősen meredek, olykor azonban kifejezetten aranyos cseh hiedelmekkel. Természetesen változó, hogy ezek közül melyik él napjainkban is, és melyek azok, amik az idők folyamán kikoptak a karácsony környéki rutinból, és leginkább már csak a néprajztudósok tartanak számon. Az azonban bizonyos, hogy az alábbiak a helyi népi kultúra találékonyságáról adnak tanúbizonyságot.

December 4-ei tradíció

December 4: Barbora (Barbara) napja. A “barborky” cseh szó cseresznyeágat jelent.

E nem túl környezettudatos tradíció alapján egy legalább 10 éves cseresznyefáról le kell törni egy ágat Barbara napján, majd egy olyan házba kell vinni, ahol egy hajadon lány él, akit potenciálisan feleségül kérhetnek a közeljövőben. Amennyiben az ág kihajt karácsony estére, a lány meg fog házasodni egy éven belül. A hiedelem másik változatában a lány tör le a cseresznyefáról annyi ágat, ahány fiú tetszik neki. Az ágakat a fiúk alapján nevezi el. Azzal a fiúval fog majdan házasodni, akinek az ága először hajt ki. Ebben a változatban az a jó, hogy szinte biztos a siker, csak ki kell várni az első hajtást.

 

December 13-ai tradíció

A következő tradíció ma már nagyon ritka, csupán néhány faluban tartják meg.

December 13: Szent Lucie napja. “Lucky” a babona szerint egy hölgy fehér palástban, kezében késsel.

A Lucky-nak öltözött lányok házról házra járnak, hogy megtisztítsák azokat a gonosz szellemektől és boszorkányoktól. Amelyik gyerek nem böjtölt (vagyis húst és édességeket fogyasztott karácsony előtt), annak, legalábbis a tradíció szerint, felvágják a hasát. Ezt elkerülendő, a gyerekeknek fohásszal kell bizonyítaniuk Lucky előtt, hogy jók voltak.

December 24-ei tradíciók

Nem meglepő módon erre a napra jut a legtöbb mende-monda, hiedelem, méghozzá a legtöbb variációban. Pontokba szedtem, és saját nevet adtam ezeknek a szokásoknak.

Első tradíció: két variáció házasodni kívánó lányoknak

Egy hajadon lánynak a bejárati ajtónak háttal kell állnia, és a cipőjét a jobb válla felett át kell dobnia az ajtó irányába. Ha a cipő az orrával az ajtó irányába érkezik, akkor a lány házasodni fog egy éven belül. Ha ez nem jön be, akkor sem kell elkeseredniük a cseh lányoknak, hisz van még egy tradíció, amivel megjósolhatják a házasságukat: meg kell rázniuk egy öreg faágat, és csupán meg kell várniuk, míg egy kutya megugatja őket. A leendő férj abban az irányban lakik, ahonnan ugat a kutya.

Második tradíció: „orosz rulett” a karácsonyi asztalnál

A karácsonyi vacsora után minden személy kettévág egy almát keresztben, szárral lefelé. Ezt követően az alma mindkét felét meg kell mutatni a többieknek. Ha a vágásnál csillagforma van, újra találkozni fognak a következő évben boldogságban és egészségben. A négyágú kereszt azonban rossz ómen, ugyanis ez esetben az asztalnál valaki az asztalnál beteg lesz, vagy meghal a következő évben. Ha épp nincs otthon almánk, akkor dióval is játszhatunk a szerencsénkért ugyanennek a szokásnak egy másik változatában: amennyiben a dió belseje egészséges és friss, akkor bizakodhatunk abban, hogy egészség és boldogság vár ránk. Azonban ha belseje rohadt és fekete, az a balszerencse és a boldogtalanság jele.

Harmadik tradíció: diócsónakok a kádban

A dió héjába egy apró gyertyát rejtenek, és csónakként használják. Majd a vízre eresztik ezeket a házi kis ladikokat egy kádban vagy egy mosogatóban. Itt aztán többféle végkimenet lehet:

ha a diócsónak…

.
a partnál marad – ne várjunk semmiféle változást a következő évre
azonnal elsüllyed – valószínűleg meg fogunk halni hamarosan (ha esetleg túléltük volna a karácsonyi asztalos almás játékot, itt újfent megjósolhatjuk a halálunkat)
egy másik csónakot érint – abból vagy barátság, vagy szerelem lesz
kört alkot mások csónakjával – bizalom, tisztelet, barátság és tolerancia jele
a többiek csónakja között találja magát – védelemre lesz szükséged
a körön kívül találja magát – el fogod hagyni a családod
pörög a körben – nem fogod tudni, mit vársz az élettől
gyertya lángja kialszik – bonyolult kapcsolatod várható
a túloldalára ér át – megkapod, amit kívánsz

Negyedik tradíció: veszélyes játék az ólommal

Figyelem! Ez egy valóban veszélyes szokás, ajánlatos fokozott felkészülés és figyelem mellett kipróbálni. Vagy inkább ki sem próbálni.

Karácsony este ólomdarabot helyeznek a tűz fölé, majd az olvadt ólmot egy vizes tartályba öntik. A kialakult véletlenszerű forma határozza meg, hogy mi vár a jövőben arra az emberre, aki öntötte a formát. A következő lehetőségek léteznek aszerint, melyikhez hasonlít legjobban:

 

 

Láthatjuk hát, hogy a babonák, hiedelmek gazdag választékával találkozhatunk Csehországban is. A következő részben a cseh karácsonyi ebédről és vacsoráról, valamint az azokkal kapcsolatos további babonákról lesz szó.

 

 

 

Források:
Órai tananyag. Összeállította: Katerina Medkova, főként a következő források alapján:
http://www.myczechrepublic.com/czech_culture/czech_holidays/christmas_superstitions.html
https://www.ceske-tradice.cz/tradice/zima

Írta és magyarra fordította: Habib Dániel, megjegyzéseket írt hozzá: Jakub Chvíla

Képek forrása:
http://ziza.blog.cz/1012/barbora-4-prosince
https://www.liten.cz/2016/12/lucky-2016-jake-to-bylo/
http://www.chatar-chalupar.cz/orechove-lodicky/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top