Close

Adventi varázs Salzburgban

Advent idején Salzburg talán még elragadóbb, mint egyébként. Hangulatos karácsonyi vásárai közül kihagyhatatlan a Residenz és Dóm téren kialakított Christkindlmarkt, valamint a „hellbrunni adventi varázs”. Az ünnepkörhöz kapcsolódóan Salzburg karácsonyi múzeumában több ezer karácsonyi emlék látható, az idén 200 éves Csendes éj történetét és alkotóinak életútját a Salzburg múzeum időszaki kiállítása idézi fel.

Salzburg déli részén, elbűvölő környezetben, a vízi játékairól híres hellbrunni kastély belső udvarában van a „hellbrunni adventi varázs” elnevezésű karácsonyi forgatag. A kastélykertben 700 fenyőfán 13 ezer piros üveggömb és fényfűzér díszlik, a kastélyépület 24 ablaka pedig hatalmas adventi naptárt utánoz. A kastélypark vizes részén egy nyolcméteres karácsonyi angyalszobor is tündököl, amely este díszkivilágítást kap, ruháját pedig szélgép lebegteti. A gyerekek gyermekvasútra ülhetnek, a téli állatkertben állatokat simogathatnak, pónilovagolhatnak, a karácsonyi postahivatalban kívánságaikat elküldhetik a Jézuskának. Az Anifer Krampussen tervezte Krampusz állomáson a misztikus szokások története elevenedik meg eredeti maszkokkal és jelmezekkel. A fából készült standokon gasztronómiai finomságok, alpesi különlegességek, hagyományos kézműves termékek, sült gesztenye, forralt bor és puncs fokozza az élményeket.


A világ leghíresebb vásárai közé tartozik a Residenz és Dóm téren kialakított karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt. A Dóm téren a XV. század végén is voltak zsibvásárok, a XVII. századtól ennek már Nikolaimarkt (Miklósvásár) a neve és a november 23-át követő négy héten át tartott. Mai formájában 1974 óta tartják. Most is rengeteg minden kapható itt, a különféle karácsonyi díszektől, az ajádéktárgyakon át a gasztronómai finomságokig és a Glühweinig (forralt borig). A vásár felett a csillagos égboltot idéző fények varázsolnak egyedülálló ünnepi hangulatot.
A város karácsonyi múzeumának kiállítása az advent és karácsonyi ünnepkörről szól az 1840-1940 közötti Németországban és Ausztriában. A korabeli adventi naptárak, karácsonyfadíszek, karácsonyi képeslapok, mikulás és krampusz figurák mellett karácsony alkalmából feldíszített szoba is látható 1900-ból.


Salzburg közelében, Arnsdorf falucskában született a legismertebb karácsonyi ének, a Csendes éj… ( Stille Nacht, heilige Nacht). Mindenhol éneklik, mivel 300 nyelvre és dialektusra lefordították. Szövegét Joseph Mohr írta, dallamát Franz Xaver Gruber szerezte. Először 1918 december 24-én a szomszédos Oberndorf városka templomában csendült fel, amelynek helyén ma emlékkápolna áll. A kis „Csendes éj” kápolnát 1937-ben szentelték fel Gruber és Mohr emlékére. A kápolna két oldalán két színes ólomüveg ablak van, az egyik Joseph Mohrt, a másik Franz Xaver Grubert ábrázolja. Oberndorfban november végén minden évben megnyílik a Csendes éj postahivatal, ahol Csendes éj bélyeggel és bélyegzővel ellátott levelet és a képeslapot küldhetünk.
A világsikerre szert tett dal születésének 200. évfordulójára kilenc, a dallal és alkotóival kapcsolatos helyszínen vannak kiállítások, köztük a Salzburg múzeumban is. A „Stille Nacht 200” című kiállítást a dal hat versszakának megfelelően hat témára osztották.
Az évfordulóra musical is készült, „Meine stille Nacht” címmel, szerzője a filmzene-komponista John Debney. A salzburgi Felsenreitschule gyönyörű díszletei közé álmodott darab középpontjában a karácsonyi dal embereket egymáshoz közelebb vivő örök békeüzenete áll. A Hirschenwirt étterem Gruber naplóbejegyzései és különböző krónikák kivonatai adta inspirációk alapján exkluzív Franz Xaver Gruber és Joseph Mohr menüsort állított össze, amihez egyedi Csendes éj sört kínálnak.


Az arnsdorfi iskola, ahol Franz Xaver Gruber több mint húsz éven át tanított, ma is megvan, mint Ausztria legrégibb, ma is működő iskolaépülete. Abban az osztályban, ahol Gruber tanított, még a katedrája is megvan. Az iskola felső emeletén Gruber egykori lakását múzeumnak rendezték be. A múzeum mellett van a Maria im Mösl kegytemplom, melyben ma is megcsodálható Gruber egykori orgonája. Gruber 1787-ben született Hochburg-Ach városkában, Salzburgtól északra, és 1863-ban Halleinben halt meg. Sírját a temetőből – szokatlan módon – lakóháza elé helyezték. December 24-én itt is elénekli az ide zarándokló sokaság felejthetetlen művét.


A dal szövegírója, Joseph Mohr 1792-ben Salzburgban született, a salzburgi dómban keresztelték meg, abban a keresztelő medencében, amelyben Mozartot is. Az apátlan gyermeknek küzdelmes gyereksors, szegénység jutott, de a helyi plébános felfigyelt rá és gondozásába vette, sőt iskoláztatta is. 1815-ben szentelték pappá. Szolgált Hinterseeben, 1818-ban éppen Oberndorfban volt. A hatsrófás verset Mariapfarrban írta 1816-ban. 1837-től Wagrainben élt, egészen 1848-ban bekövetkezett haláláig, sírja a faluban található.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top