Close

Hajótörténeti kiállítás Neszmélyben

„Budapestiek a Dunán – Utazások a Dunakanyarba” címmel nyílt meg Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új kiállítása a neszmélyi Hajóskanzenben. A két világháború közötti hajós turizmust bemutató tárlatot Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke és Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg.

„A kiállítás célja, hogy bemutassuk a magyar hajózás történelmi szerepét a Dunakanyar közlekedésében. A Budapest és Esztergom közötti hajójáratok története a múzeum hajómodelljein, archív felvételein elevenedik meg ezen a kivételes helyszínen. A kiállításnak ugyanis egy páratlan műszaki emlék, a jövőre 150 éves Zoltán gőzhajó ad otthont.” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.
Az 1869-es építésű Zoltán gőzhajó belső tere nemrégiben újult meg a „Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány munkájának köszönhetően. A kiemelkedő műszaki emléknek számító gőzhajón a Közlekedési Múzeum hajómodelljeiből és archívumának képeiből nyílt most kiállítás, ami a Dunakanyarba tett hajóutak történeteibe és a Budapestről érkező egykori hajós turizmus világába enged bepillantást.
Amióta gőzhajók járnak a Dunán, azóta képezik a kirándulóhajók a Dunakanyar panorámájának fontos részét. A hajójáratok idegenforgalmi értékét igazán a két világháború között fedezték fel. A belföldi turizmus fellendülésével előszeretettel használták a gőzhajójáratokat. A kiállítás leginkább a budapestiek hajón tett közlekedési vagy kiránduló célú hajóútjainak bemutatására fókuszál. A tárlat a hajópadlóra fektetett Esztergom-Budapest Duna-szakaszt bemutató térképen járható be és bepillantást enged az utasok úti körülményeibe a XIX. század végétől napjainkig. A hajómodelleken és egyéb tárgyi emlékeken túl korábban nem publikált fotók, képeslapok, valamint a Múzeumban tavaly feldolgozott és digitalizált hajózástörténeti archívum képei mutatják be a Dunakanyarba tett kirándulások hangulatát a történelmi Zoltán gőzhajó tereiben.
A Dunakanyarba tett kirándulások történeteit 2018. október 31-ig ismerhetik meg a látogatók a neszmélyi Hajóskanzenben (2544 Neszmély, Fő út 129.).
Forrás: Közlekedési Múzeum

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top