Close

Függönyt le – a Vígszínház közleménye

42 vigszinhaz

Az alábbiakban változtatás nélkül adjuk közre a társulat közelményét Marton László ügyével kapcsolatosan: a Vígszínház közleménye – Budapest, 2017. október 24., kedd, 10 óra 24 perc, Országos Sajtószolgálat

A Vígszínház társulatát mélységesen megdöbbentették a Marton Lászlóval, a színház egykori igazgatójával kapcsolatos vádak. Szeretnénk kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat mindazok felé, akik akaratuk ellenére megalázó, emberi méltóságukat, vagy személyi szabadságukat sértő, érzelmi törést okozó helyzetbe kerültek. A Vígszínház elítél minden ilyen jellegű cselekményt. Eddig is eltökéltek voltunk, de most még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden hasonló esetnek elejét vegyük, hogy ezeket idejében felismerjük, és az ügyben eljárjunk.

 

A Vígszínház első lépésként csatlakozik a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez és aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában. Továbbá kezdeményezi egy színházi szektor szintű anonim bejelentő vonal, vagy online-felület létrehozását, amelyen minden magát érintettnek érző színházi dolgozó, vagy akár színházba járó, név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelyeket minden esetben kivizsgálunk.

2017. október 20-án Marton László a személyét érintő ügy tisztázásáig lemondott a Vígszínház főrendezői pozíciójáról, a Vígszínház a lemondást elfogadta. A december 15-re tervezett Ibsen A vadkacsa című darabjának bemutatója elmarad a Pesti Színházban. A bérletes nézőinket hamarosan tájékoztatjuk a megváltozott műsortervről.

A Vígszínház társulata ebben a különösen fesztült érzelmekkel teli helyzetben is mindent megtesz azért, hogy magas művészi színvonalú előadásokat tarthasson mindhárom játszóhelyén.

Országos Sajtószolgálat MTI

A Független Előadó-művészeti Szövetség felhívása: 

 

szinhaz fuggony2

A Független Előadó-művészeti Szövetség felhívása: A Weinstein-ügy kirobbanását és Sárosdi Lilla megrázó nyilatkozatát követően a sajtóban és a közösségi oldalakon közzétett – esetenként gyomorforgató – interjúk, távolságtartó közlemények, förtelmes kommentek és cinkos hallgatás után itt az ideje, hogy azzal foglalkozzon a színházi szakma, hogy hogyan lehet megelőzni a korral, nemmel, munkahelyi hierarchiából fakadó kiszolgáltatott helyzettel való visszaélést. Kezdve azzal, hogy ez nem egy normális dolog.

Visszautasítjuk azt a véleményt, hogy a színházi szakma ilyen, hogy aki művészi, művészeti pályára lép, annak ezt meg kell szoknia. Egyetlen ilyen szakma sincs. A területen működő szervezetek kötelessége, hogy közösen meghatározzák és betartassák azokat a mindenkire érvényes erkölcsi szabályokat, amelyek révén megállíthatóak a visszaélések. Ha ezt nem tesszük meg, az áldozatoknak nincs más eszköze, mint a sérelmüket a nyilvánosság elé vinni.
A Független Előadó-művészeti Szövetség, mint az előadó-művészeti területen működő érdekképviseleti szervezet vállalja, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik úgy érzik, hogy akár a művészeti oktatásban, akár a művészeti tevékenységet folytató intézményekben őket ért zaklatás és visszaélés miatt nincs kihez fordulniuk. Ennek első lépéseként nyílt fórumot szervezünk azért, hogy a sokszor emlegetett szakma egyértelműen nyilvánítsa ki, hogy nincs közöttünk helye a mások kiszolgáltatott helyzetét kihasználóknak, sem azoknak, akik velük közösséget vállalva segítik elfedni a visszaéléseket.
Felkérjük a művészeti szakszervezeteket és érdekképviseleti szervezeteket, hogy vegyenek részt a munkában, alakítsuk ki közösen a megelőzést szolgáló tájékoztatás és az áldozatsegítés protokollját.

Független Előadóművészeti Szövetség, 2017.október

{jcomments on}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top