Close

Apple a filmiparban

applefilm001

Beszáll a filmiparba az Apple. Az amerikai óriás cég bejelentette, 2018-ban egymilliárd dollárt szán műsorgyártásra, a Trónok harca című nagysikerű sorozathoz hasonló minőségű és típusú műsorokat kíván készíteni és ezzel a filmipar új, jelentős szereplőjévé kíván válni. Sajtóhírek szerint az Apple emberei már  Hollywood ismert színészeivel tárgyalnak leendő forgatásokról.

A The Wall Street Journal elemzése szerint e bejelentéssel az Apple jelezte: a hollywodi mozi egyik nagy vetélytársává kíván válni. Az Apple műsorgyártásra szánt költségvetése egyenlőre fele annak, mint amit az HBO tavaly költött ugyanerre.  A tervek szerint az Apple egyedül jövőre tíz showműsort gyárt majd és vásárol majd. Eddie Cue alelnök az HBO Trónok harca című sorozatához hasonló zsánerű, jó minőségű műsorokat ígér, s ehhez várhatóan videóra összpontosító új szolgáltatást is indít. A tartalomgyártást két hollywoodi veterán, a Sonytól elcsábított Jamie Erlicht és Zack Van Amburg irányítja majd. A két szakember júniusban csatlakozott az Apple Los Angeles-i irodájához, ahol az Apple zenei részlegétől vették át a műsorgyártással és -vásárlással kapcsolatos feladatokat.

Az Apple-nek már van videó-üzletága: a digitális zenei és videóanyagok lejátszására alkalmas iTunes médialejátszó. Ez tavaly több mint 4 milliárd dolláros bevételt hozott a cégnek, ám a bevétel a Netflix és az Amazon streaming tartalomszolgáltatásainak bővülésével párhuzamosan folyamatosan csökken.
Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az internetes streaming szolgáltatások térhódítása lassan teljesen véget vet a blu-ray- és a DVD-kölcsönzéseknek. Az Amazon például éppen a napokban zárta be egyik európai kölcsönző-szolgáltatását, a Lovefilmet. A streaming szolgáltatások – mint a Netflix vagy a Hulu – sikere pedig egyre több céget indít arra, hogy ezen a piacon is próbálkozzék. A Walt Disney nemrégiben jelentette be: mozifilmjeit kivonja a Netflixről és saját streaming szolgáltatást indít.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top