Close

Irány a Dunakanyar!

Visegrádon tartotta szezonnyitó sajtóértekezletét a Magyar Turisztikai Ügynökség, a MAHART Passnave, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a dunakanyari TDM szervezetek. Ezen az idei újdonságok mellett a jövőbeni fejlesztésekről is szó esett.

A Dunakanyar városaiba április végétől október 1-ig már szárnyashajóval is eljuthatunk. A menetrend szerinti gyorshajók Vác-Visegrád érintésével Esztergomig járnak, hétfő kivételével mindennap. Szárnyashajóval a menetidő Budapest-Visegrád és Budapest-Esztergom között 1-1,5 órára rövidül, ráadásul a MAHART Passnave utasai a parti szolgáltatások áraiból kedvezményt kapnak. Szentendrére napi három alkalommal közlekednek a MAHART menetrend szerinti kirándulóhajói, de a fesztiválok idejére esti járat indításáról is folynak egyeztetések.


Visegrád, az élhető középkor városa egész évben kedvelt turistacélpont. A mini gleccser a teljes síszezonban üzemelt, tavasztól a bob- és a canopypálya, és két kalandpálya ígér izgalmas kikapcsolódást. A Visegrádi Nyár sorozat május 27-én Gasztrofesztivállal veszi kezdetét. Július 7-8-9-én tartják Európa egyik legnagyobb középkori fesztiválját, a 33.Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A közeljövő fejlesztései között a visegrádi várrendszer felújítása, az EuroVelo6 kerékpárút és a városi csónakkikötő megépítése szerepel. Visegrád kirándulóhajóval is megközelíthető a hagyományos dunakanyari útvonalon.
A Dunakanyar kapuja, Szentendre az idén is fesztiválok sokaságával, továbbá városnéző sétákkal várja az odaérkezőket. A Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozat előadásait a Városház udvarán tartják, kivéve Rossini: A sevillai borbély című vígoperáját, amelyet ismét a város Fő terén mutatnak be. Szeptember végéig az „Ismerd meg Szentendrét, tarts velünk” szlogen jegyében tíz különböző sétán vehetnek részt az érdeklődők. A gyermekekre fókuszálva megjelent a „Hurrá Szentendre” című mesekönyv, tematikus gyermekösvényt alakítottak ki és készül a gyermektérkép is. Szentendre új színfoltja, a Duna hullámain lebegő többfunkciós víziszínpad-kikötő-étterem-kávézó május végén nyílik meg. Felújítanak egy régi dízelhajót, amely a jövő évtől városnéző kishajóként üzemel majd.


A Dunakanyar szíve, Vác az idén a fesztiválokra összpontosít. A kulturális fesztiválok mellett gasztronómiai fesztiválok, egyházi rendezvények és az aktív turizmus jegyében sportrendezvények is lesznek. Július 21-23 között a Váci Világi Vigalom, augusztus 18-20 között a Dunakanyar Kézműves Sörfesztivál, szeptemberben a Fut a Vác éjszakai futás szerepel a programban. A szabadtéri rendezvények többsége ingyenes lesz. A barokk kisváros szinte minden közlekedési eszközzel könnyen elérhető, szárnyashajóval például Budapest belvárosából 45 perc alatt.
Esztergom és tizenegy környező település kínálatát immár egy közös szervezet fogja össze. Az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület a kulturális turizmust helyezi előtérbe, folyamatosan fejlesztve múzeumait. Megújult a Balassa Bálint Múzeum, a Duna Múzeum és megnyílik a Keresztény Múzeum új szárnya. Az ezeréves múltú város a szárnyashajó mellett sétahajóval is elérhető. A hajójáratokhoz igazítva közlekedik a városnéző kisvonat. Májustól október végéig péntek délutánonként idegenvezetéssel is felfedezhető a város. A környező települések is sokféle, színes programokkal készülnek: így Süttőn szeptember 9-én Kő-kövön fesztivál, Bajnán október 20-án Tök-jó ünnep, Lábatlanban július 21-22-én Blues fesztivál lesz.


A Duna-Ipoly Nemzeti Park legnagyobb fejlesztési projektje a következő két-három évben a Dömösre tervezett Dunakanyar Látogatóközpont. Ide érkezik meg Dobogó felől a Rám-szakadékon keresztül egy nagy forgalmú turistaútvonal, a látogatóközpont előtt halad el a Visegrádot Esztergommal összekötő közút, szomszédságában van a hajóállomás, és itt halad el az Eurovelo kerékpárút tervezett nyomvonala is. A látogatóközpont egész évben nyitva lenne látogatók számára. Az épület központi részében egy interaktív kiállítás mutatja be a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének élőhelyeit, jellemző élőlényeit és egyéb jelenségeit. Emellett egy 150 fő befogadására képes konferenciaterem is létesül, amely időközi, természetfilmes vetítések mellett konferenciák, szakami napok és egyéb rendezvények helyszínéül szolgálhat. Az attrakció másik fő eleme a kert, amely a Dunát formázó és a Duna menti védett területeket bemutató tanösvénytől kezdve, állatsimogatón és madárröptén át a játszótérig ígér kikapcsolódást.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top