Close

Kreatívpályázatot hirdet a RepTár

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum pályázatot hirdet Vitéz Nagybányai Horthy István repülő főhadnagy domborművének méltó elhelyezésére a RepTár területén belül.

A kiíró fontosnak tartja, hogy az alkotással Vitéz Nagybányai Horthy István repülő főhadnagy pályafutása előtt kíván tisztelegni. A százezer forint összdíjazású kiíráson bárki részt vehet: a pályázó szabadon dönthet a pályázó kompozíció kialakításáról, azzal a feltétellel, hogy szerepelnie kell benne az eredeti műalkotásnak. A pályamunkák beérkezési határideje 2017. február 24. A nyertes kompozíció ünnepélyes átadásának időpontja 2017. április 18.
A pályázati feltételekkel kapcsolatos valamennyi információ és a pályázat alapjául szolgáló dokumentáció elérhető a www.reptar.hu/palyazat.html oldalon.
Egy kalandos történetű dombormű adja az alapját a pályázatának. Vitéz Nagybányai Horthy István emléke előtt tisztelegve 1943-ban felavatták az emléktáblát a szolnoki Tárház falán. Erdey Dezső szobrászművész alkotását azonban a második világháború után eltávolították és egy pincébe rejtették. A kiválóan képzett repülőtiszt emlékműve ezt követően újra eltűnt, majd 2006-ban a szolnoki katonai repülőtéren került elő, ott ásta el anno valaki. A domborművet megviselték az évtizedek. Kalapács- és vésőnyomok látszanak rajta, a felismerhetetlenség érdekében habarccsal öntötték be, így az emléktáblát kiállítani már nem lehet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top