Close

Sri Lanka – Ázsia csodája

Varsó és Prága után Budapesten is bemutatkozott Sri Lanka turisztikai kínálata. Sri Lanka, korábbi nevén Ceylon az Indiai-óceánon, a dél-indiai szubkontinensen helyezkedik el. A könnycsepp alakú szigetország ma is a világ egyik leghíresebb teatermelője.
Sri Lanka turisztikai szakemberei a tengeri üdülőhely mellett a természeti szépségek, a történelmi és vallási emlékek, a vadvilág, az aktív turizmus és az egészséges életmóddal kapcsolatos turisztikai termékek népszerűsítésére helyezik a hangsúlyt.

„A világ legpompásabb szigete” – mondta minden idők egyik leghíresebb utazója, Marco Polo, aki 1292-ben érte el Sri Lanka partjait, de sok más tengerész, köztük Szindbad számára is felejthetetlen volt a sziget.
Sri Lanka magában ötvözi a nyugat-ázsiai és délkelet-ázsiai kultúra legérdekesebb jellemzőit. A kereskedelemben fontos szerepet játszó Selyemút egy szakasza is a szigeten haladt keresztül, ezen gyöngyöket, értékes drágaköveket, fahéjat, fűszereket és elefántcsontokat szállítottak.
Sri Lanka buddhista kultúrához és valláshoz köthető történelmi objektumai közül a legkülönlegesebb a három legendás város – Kandy, Anuradhapura és Polonnaruwa – formálta kulturális háromszög. Mindhárom település a világörökség része, hiszen több ősi templom, barlang, palota és erődítmény romjai is megtalálhatók itt. Sri Lanka nevezetessége még a Sinharaja erdő, ahol a Szent-hegy is van. Másként Ádám-csúcsnak is nevezik, melyről az a legenda járja, hogy ez volt az a hely, ahova Ádám lepottyant az Éden kertből és éveken át itt várakozott, hogy felmentsék bűnei alól.
Sri Lankát folyók tucatja szeli át, amelyek különböző vízi sportok, mint például kenu, rafting és más folyami sportok számára alkalmasak. A Kelani folyó vízesése alatt, Kitugala városa a barlangászok terepe. A Mirassa partszakaszon különleges vízi állatokat lehet szemügyre venni. Bálnalesre a decembertől áprilisig tartó vándorlási időszak a legmegfelelőbb, hiszen ekkor az ámbrás cetek és kékbálnák nagyon közel úsznak a parthoz. A vizekben delfinek és számos fajta teknős él.
Sri Lankára a legtöbb turista a szomszédos Indiából érkezik, évente 235 ezer, a második legtöbb Kínából 230 ezer, a harmadik helyezett Egyesült Királyságból pedig 174 ezer. Magyarországból tavaly csaknem 3000, idén nyolc hónap alatt pedig 2500 turista kereste fel Sri Lankát. A sziget fővárosa, Colombo mind a Qatar Airways, mind az Emirates légitársasággal egy átszállással elérhető.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top