Close

10 évesen tart előadást az IT-biztonságról

kolok

 

Reuben Paul a világ egyik, ha nem a legfiatalabb IT-biztonsági szakértője, aki előadásaival nem kis feltűnést kelt.
A 10 éves indiai fiú legutóbb a Kaspersky cég Security Analyst Summit nevű rendezvényén 300 meghívott szakértő előtt szólalt fel. Ez volt a 14. olyan esemény, ahol meghívott előadóként szerepelt. Reuben Paul előadásában hangsúlyozta, hogy a felnőttek ne becsüljék le gyermekeiket. Előadása közben egy programkód módosításával mutatta be, hogy miként válhat egy egyszerű számítógépes játékból kémeszköz. Amennyiben a szoftvert egyszer feltelepítik egy mobil készülékre, akkor máris hozzá lehet férni a telefon kamerájához és mikrofonjához, s ezáltal személyes információk szerezhetők meg és a beírt jelszavak is azonnal láthatóvá válnak. A fiú azt akarta csupán szemléltetni, hogy mennyire egyszerű egy mobiltelefon feltörése.

Reuben Paul a szüleivel együtt korábban megalapította a CyberShaolin nevű egyesületet, amelyen keresztül tanulási alkalmazásokat és kurzusokat kínálnak diákoknak. Létrehozta a Prudent Games nevű szoftverfejlesztő céget. Az egyik program segítségével például megállapítható, hogy mennyire erős egy bizonyos jelszó, míg egy másikkal széfkombinációk feltörése tesztelhető.

Reuben Paul 6 évesen az iskolában kijelentette, hogy ő bizony kiberkém akar lenni. Édesapja, Mano Paul, aki maga is a kiberbiztonság területén dolgozott, korán felismerte fia tehetségét. A fiatal szakértő kifejtette, hogy a gyerekek eleve a technikával együtt nőnek fel és gyakran jobban ismerik, mint a szüleik. Sajnos az iskolában gyakorlatilag semmit sem tanulnak az informatikáról, illetve a lehetséges veszélyekről. A legnagyobb gyenge pont nem maga a technika, hanem az, hogy az emberek gondatlanul kezelik azt. A fiataloknak meg kell tanulniuk, hogy nem kattinthatnak minden linkre, nem telepíthetnek felelőtlenül minden programot és nem adhatják ki a személyes információkat. De a felnőtteknek is sokkal óvatosabbaknak kell lenniük. Amennyiben például egy 10 éves egy felnőtt személytől a jelszavát kéri, akkor talán kétszer is meg kell gondolnia, hogy megbízik-e benne és kiadja-e neki.

Reuben Paul egyébként három évvel ezelőtt, 7 éves korában a legfiatalabb amerikai fekete öves lett kungfuban. Szereti a tésztákat, szeret úszni, szívesen játszik Xbox- és iPad-játékokkal, s találkozik a barátaival. Hackerélete nem igazán ütközik az élete más területeivel, így sok embert ismerhet meg és sokat utazhat világszerte. Úgy vélte, hogy a hackereknek rossz hírük van, miközben segítenek az embereknek és megvédik őket, hiszen rámutatnak a hibákra. Mano Paul szerint a szülőknek idegen az a világ, amelyben a gyermekeik felnőnek. A korszerű technika használatának tiltása éppúgy nem jelent megoldást, mint a technika bébiszitterként való alkalmazása. A szülőknek legalább alapismeretekkel kellene rendelkezniük ahhoz, hogy megvédhessék a gyerekeiket a veszélyektől.

sg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top