Close

Vita a színházi felsőoktatásról a Katona József Színházban

Budapest – A színházi képzést nyújtó felsőoktatási intézmények helyzete lesz a témája a budapesti Katona József Színház kultúrpolitikai vitasorozatának következő estjén csütörtökön.

A budapesti Katona József Színház 2014 elején vitasorozatot indított, amelynek célja, hogy megosztó és Magyarország szellemi jövőjét befolyásoló témákról társadalmi diskurzust generáljon. A sorozat november 20-i részében a színházi képzést nyújtó felsőoktatási intézmények helyzetéről, múltjáról és jövőjéről lesz szóolvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében
 
Mint írják, a beszélgetésen elsősorban azokra a kérdésekre keresik a válaszokat, hogy milyen hatással volt a bolognai rendszer bevezetése? Milyen a képzés és a "munkaerőpiac" helyzete? Milyen képzési formák, szakok lehetnek életképesek hosszútávon? Melyek a művészeti képzés sajátosságai? Hogyan tud egy művészképzés betagozódni a felsőoktatásba? Egyáltalán be kell-e tagozódjon? Mi változhat az egyetemek életében a kancellárok megjelenésével? Milyen színházi hiányszakmák vannak, mi lehet a megoldás ezek képzésére? Van-e színházszakmai stratégia ezek pótlására
A kerekasztal-beszélgetésen Ascher Tamás rendező, egyetemi tanár, a Színházés Filmművészeti Egyetem volt rektora, Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Rusznyák Gábor rendező, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának oktatója vesz részt.
Az este folyamánhasonlóan a korábbi alkalmakhozrövid videóüzeneteket is bejátszanak. Ezúttal Kiss Diána Magdolna, a HOPPart Társulat tagja, Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Lovas Rozi, a Magyar Színház tagja, Pálos Hanna, a Katona József Színház tagja, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, osztályvezető tanár, Mohácsi János, rendező és Novák Eszter, rendező, osztályvezető tanár szól hozzá a témához mint az intézmények egykori és jelenlegi oktatói, hallgatói. A beszélgetés moderátora Veiszer Alinda.
 
MTI
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top