Close

Az elhallgatott sortűz

elhallgatottsortuz

Kedves Olvasó! Dézsy Zoltán író-újságíró barátom a napokban elküldte hozzám a Pesti Srácokban megjelent írását, amelyben – készülő könyve alapján – a budapesti pártház 1956. október 30-i ostromáról számol be. E hihetetlenül fontos és izgalmas írás a méltatlanul – vagy nagyon is tudatosan – elhallgatott magyar történelem egyik legfontosabb időszakára irányítja a figyelmet.

Ezerkilencszázötvenhat történetében van egy nap, melyről viszonylag keveset tudunk, s amelyre – talán éppen ezért – mintha nem is nagyon szeretnénk emlékezni. Ez a nap október 30-a, a Köztársaság téri kommunista (később szocialista) pártház ostromának napja. A Köztársaság tér drámai eseményeit a kádári propagandagépezet arra használta, hogy lecsőcselékezze a forradalmárokat és fasiszta jelzőket aggathasson 1956-ra. A hazai ballib oldal értelmisége is előszeretettel használta-használja ezt az érvrendszert. Dézsy Zoltán dokumentumfilmes Pincebörtön címmel a kilencvenes évek elején dokumentumfilm trilógia forgatásába kezdett a szovjet megszállás casus bellijeként minden bizonnyal kommunista provokációként megszervezett tömeggyilkosság és az azt követő lincselés drámájának a beigazolására. A pártszékház alatti, szemtanúk szerint pincebörtönként és kivégzőhelyként használt atombunkert ugyanis ügyesen álcázták, így nem találták meg azt az 56-os forradalmárok, a hatvanas évek elején pedig lejáratait a “szocialista munkáspárttá” vedlett kommunista párt vezetői irdatlan mennyiségű betonnal tömték el.

https://pestisracok.hu/az-elhallgatott-sortuz-tamogassa-dezsy-zoltan-dokumentumfilmest-a-koztarsasag-ter-sotet-titkanak-feltarasaban/

Ajánlom szíves figyelmükbe!
Földesi József

Forrás: pestisracok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top