Close

A földi élet eredetét kutatja egy japán űrszonda

Forrás: blogs.scientificamerican.com

Sikeresen landolt egy japán űrszonda pénteken egy aszteroidán, hogy mintát gyűjtsön, ami ismereteket adhat a Naprendszer és a földi élet eredetéről.

A Japán Űrügynökség (JAXA) irányító központjának munkatársai tapsolni kezdtek az űrből kapott jel után, ami azt jelezte, hogy a Hayabusa 2 nevű űrszonda fizikai kapcsolatba került az égitesttel.
A Hayabusa 2-t úgy tervezték, hogy egy csövet nyújtson ki és egy gömb alakű lövedéket lőjön ki, hogy anyagot nyerjen ki az aszteroida felszíne alól, miközben felette lebeg.
Ha a művelet sikerrel jár, a szonda mintákat fog gyűjteni, amelyeket végül vissza fog szállítani a Földre. Három ilyen manőverre programozták.
A JAXA a leszállási kísérleteket egy baseball-pályán lévő dobódombra való leszálláshoz hasonlította, az aszteroida feletti 20 kilométereres magasságból (a szonda működési helyétől).
Masahiko Shibayama japán oktatási miniszter elmondta, hogy az űrügynökség az első földet érés után az adatokból arra a következtetésre jutott, hogy a minták összegyűjtésének lépéseit sikeresen végrehajtották.
A Ryugu nevű aszteroida, amely egy víz alatti palotáról kapta a nevét egy japán népmeséből, körülbelül 900 méter átmérőjű, 280 millió kilométerre a Földtől.

yucatan.com.mx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top