Close

Már százezren aláírták a magyar gazdák petícióját

marszazezrenalairtak

Mint arról korábban beszámoltunk az agrártárca teljes mellszélességgel támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által indított aláírásgyűjtést az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért – ennek érdekében egy országjárás is kezdődik, mondta a petíció meghirdetését követő napokban Nagy István agrárminiszter.

Mostanára már százezren aláírták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót – jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Csongrád megyei Fábiánsebestyénen.
Farkas Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, az Európai Bizottság (EB) 2020 után számottevően, 15-20 százalékkal csökkentené az agár- és vidékfejlesztési támogatásokat. Ez jelentősen rontaná a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit, az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerőmegtartó-képességét. Ráadásul az agráriumtól elvont forrásokat az EB migrációs politikára fordítaná.
A százezer támogató azt jelenti, hogy a magyar gazdák és a termőföld védelmében indított petíciót nemcsak a közvetlen érintettek, hanem a társadalom széles rétegei támogatják – közölte az államtitkár, hozzátéve: ez olyan háttér, melyre oda kell figyelnie az Európai Bizottságnak is.
A kormány – a gazdaképviseletek bevonásával – szoros egyeztetést folytat más uniós tagországokkal. Erre azért is szükség van, mert a támogatások szűkítése mellett az EB olyan feltételeket támasztana, amelyek jelentős mértékben megnehezítenék a gazdák forráshoz jutását.
Amennyiben megvalósulnának a brüsszeli tervek, a magyar gazdáknak évente és hektáronként 15 ezer forinttal kevesebb területalapú támogatás jutna, ami a fejlesztés lehetőségét venné el a termelőktől.
A támogatáscsökkentés azonban közvetve minden állampolgárt érintene, mivel várhatóan élelmiszerár-robbanással járna.
Farkas Sándor ezért arra kért mindenkit, hogy május 3-ig akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál, vagy a NAK megyei igazgatóságain elérhető íveken támogassa aláírásával a kezdeményezést.
Valkó Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top