Close

H O F I Ö R Ö K ! – Karikatúrakiállítás Debrecenben

hofiorok 1

Sztárok jönnek……. sztárok mennek…. a tündöklés egén…ma is, meg holnap is….micsoda átjáróház…?
Hofit nem szabad a sztárok közé sorolni,…nem….. Ő a magyar emberek emlékezetében az örök L E G E N D A…..
Úgy él továbbra is szellemisége a mai köztudatban, mint a ….” tudod haver” …effektus, ami újból és újból elővillan, ha az emlékekről folyamatosan lefújódik a por.

Hofi nevéhez nem kellett soha semmilyen címeres (caf)rang, elég volt csak a nevét kiejteni :….. Hofi…., és innen mindenki tudta, hogy ki az a HOFI….miközben már ott ült a mosoly az emberek arcán..

Neki a közönség figyelmére szüksége volt …. ott úszott… dagonyázott a felőlük áradó szeretetben.. A közönségnek is igénye volt egy olyan ember megjelenésére a színpadon, akitől nagyon finoman, célirányosan megfogalmazódott gondolatok, – amelyeket igazából a lelkük mélyéről éreztek abban az időben – kerültek tálalásra. A nemes egyszerűséggel kimondott szavak nagyon találóak voltak, ültek a társadalomról alkotott kór/korkép (v)iszonyaira.

Halála ( 2002 ) óta lassan egy újabb generáció nő fel. Vajon az ő emlékezetükben mi maradt, mit tudnak róla ?

Van-e Hofi Klub,….Hofi Társaság…., talán az interneten,…..ennyit ér ?…. HOFI -díj….HOFI emlékház…se égen, se földön…de még a mesében sem…
hofiorok 2
Jeney Klára rajza

Azért ne csüggedjünk, vannak kísérletek, erőfeszítések az értékeink megőrzésére is… A legfrissebb információ szerint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 22 éves múlttal rendelkező Konzervatórium Galéria vezetője, Debreceni Tamás ötletei alapján Hofi szellemiségére ültetve, és a magyar nyelv játékosságára, szépségére, kifejező erejére, logikájára építve szituációs karikatúrákból álló kiállítási anyag kerül bemutatásra Debrecenben 2019. február 10-én 15 órakor „PRÓBÁLJ MEG LAZÍTANI” címmel.A Konzervatórium Galériában 18 alkalommal került már megrendezésre a „BOHÉM HANGULAT” karikatúra kiállítás sorozat. Ez országos szinten is egyedülálló dolog, ….főleg , ha azt is figyelembe vesszük, hogy alkalmanként közel 100 – 300 fős közönség látogatja a kiállítás megnyitókat. A zenei műsorral kísért eseményt a Liszt hangverseny teremben az intézmény tanárai és hallgatói prezentálják..Egyébként már most sem meglepő, hogy a közönség részéről óriási a várakozás és a vágyakozás, különösen, ha még Hofi özvegye is elfogadja a meghívást és megtiszteli a kiállítást a debreceni megnyitón…..Ez a februári tárlat teremtheti meg az országos szintű vándorkiállítás alapját – természetesen, a fellépő igények alapján, illetve a határon túli ,magyarlakta diaszpórák környezetében, ahol a műsor végén együtt éneklik el a PRÓBÁLJ MEG LAZÍTANI címadó dalt…..
hofiorok 3
Debreceni Tamás, a debreceni Konzervatórium Galéria megálmodója és vezetője, a „Próbálj meg lazítani!” kiállítás ötletgazdája. 
Fábry János rajza

Az alkotások Hofi özvegye, Ildikó asszony hozzájárulásával, engedélyével készültek, amelynek a témája adott : a nő – férfi kapcsolata, a mindenkori társadalmi (v)iszonyok, az ital, rendőr és anyós viccek… Érdekes lenne após viccekről is hallani….mint pl: a szerb mekkmester esetében: Dikics Elek, vagy a török hordárról : Gürcölj Köcsög…

HOFI falinaptár is készült „PRÓBÁLJ MEG LAZÍTANI – 2019.” címmel, amely igen kis példányszámban jelent meg, és 2020-tól poszterként is funkcionálhat – bekeretezett állapotban lakás és iroda díszként is szolgálhat…

Az alkotó karikaturisták:
Jeney Klára személyében egy hölgy is áldozott a humor oltárán,
Fábry János Pulitzer-díjas, szintén budapesti,
Debreceni Tamás – ötletgazda.

A ” PRÓBÁLJ MEG LAZÍTANI „című HOFI kiállításra ezúton is invitálja az ötletgazda a vendégeket, illetve a műsor végén pedig egy pohár borra, egy pohár pezsgőre…. és néhány pohár jó szóra…!!!

A továbbiakban még az a kérés, hogy a megnyitóra hozzanak magukkal egy arcnyi mosolyt, ahhoz, hogy egy tarisznyányi jó kedvvel távozhassanak…..

A kiállítás megtekinthető 2019. február 10-től április 30-ig naponta 8.00 – 20.00 óra között.

Helyszín: Konzervatórium Galéria, Debrecen, Nagyerdei körút 82.

A kiállítást megnyitja Dr. Duffek Mihály egyetemi tanár, a megnyitón fellépnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói.

Nyitókép: Fábry János rajza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top