Close

EU-csúcs – az EU kizárja a Brexit-megállapodás újratárgyalását

eucsucsbrexit

Mind az uniós intézmények, mind a tagállamok vezetői kizárják, hogy újranyissák és újratárgyalják a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást – jelentette ki Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó második, befejező napjára érkezve pénteken.

Bettel hangsúlyozta: az Európai Unió vezetői kitartanak álláspontjuk mellett, hogy a Brexit-megállapodást attól függetlenül sem lehet újratárgyalni, hogy ki lesz a következő brit miniszterelnök.
Boris Johnson volt brit külügyminiszter esélyeivel kapcsolatban kijelentette: semmit sem változtat az unió álláspontján az, hogy ki lép hivatalba Londonban. Nem változtathat a dolgok állásán, illetve nem lehet elhalasztani döntéseket azért, mert más vezeti az Egyesült Királyságot – húzta alá.
„A jelenlegi megállapodás a lehető legjobb ajánlat az Európai Unió részéről” – fogalmazott Bettel.
Az EU tagállamainak vezetői csütörtökön kezdődött csúcstalálkozójuk pénteki, befejező napján utolsó napirendi pontként röviden megvitatják az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeit.
Boris Johnson volt brit külügyminiszter és közvetlen utódja, Jeremy Hunt, a külügyi tárca jelenlegi vezetője verseng a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. Kettejük párharcának győztese lesz a következő brit miniszterelnök.
A jelenlegi kormányfő, Theresa May három hete távozott a Konzervatív Párt éléről, mindenekelőtt amiatt, hogy a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást.
A Brexittel foglalkozó április 11-i ülésén az Európai Tanács – az Egyesült Királyság kérésére és vele egyetértésben – október 31-ig meghosszabbította az Egyesült Királyság kilépésének határidejét.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top