Ring Magazin

Szombat, 2018. Január 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód
OTTHON

Idén hőszigetelünk!

Idén hőszigetelünk!

Magas rezsiköltség, hideg falak, penészes sarkok, rossz hőérzet és számos más okunk is lehet a hőszigetelésre. Egy azonban biztos: komoly döntés előtt állunk, amelynek nemcsak az anyagi konzekvenciái, de az eredménye is hosszú távon meghatározza közérzetünket. Sőt, költségeinket is - ha jól sikerül, azért, ha rosszul, azért. Nézzünk, mire figyeljünk, hogy a jövőbe fektetett pénz ne az ablakon kidobott pénz legyen!

Ha a család úgy döntött és belevág a hőszigetelésbe, egészen bizonyos, hogy a döntést alapos információgyűjtés előzi majd meg. Első körben például arról kell dönteni, hogy a befektetett forrásokat figyelembe véve, otthonunk mely felületének hőszigetelése hozza a legjobb eredményt.
Általánosságban elmondható, hogy minél rosszabb egy ház hőszigetelése, annál kisebb költséggel lehet jelentősebb megtakarítást, azaz látványosabb eredményt elérni. A viszonylag jól hőszigetelt vagy jobb szerkezetekkel – falazattal, ablakkal, fűtési rendszerrel rendelkező – épületek energetikai javításához nagyobb ráfordítás szükséges, mindez ráadásul kisebb energiamegtakarítást is eredményez. Ez persze nem azt jelenti, hogy energetikai szempontból rossz minőségű ház esetén csak az ablakcserével vagy a homlokzat hőszigetelésével önmagában már jó eredményt érhetünk el. Sajnos rossz hírünk van: ha valóban kevesebb rezsit akarunk fizetni, vagy szeretnénk javítani hőérzetünket, komplex megoldások szükséges, de mindenképpen jó anyagok.
Tippünk a homlokzatra a grafitos polisztirol hőszigetelés, amely a BACHL választékában azonos vastagság esetén 25 százalékkal jobb hőszigetelő hatást ígér, mint a megszokott fehér színű polisztirol. No de ne fussunk előre, előbb döntsünk arról, hol hőszigeteljünk.

Homlokzat, lábazat vagy más…
Húznak a falak, hideg a padló... Mindkettő egymástól függetlenül is okozhatja, hogy rossz a közérzet. A laikusoknak nem feltétlenül kell tudniuk, de más és más tulajdonságokkal rendelkező anyagokkal lehet-e két problémát megoldani. A modern hőszigetelőanyag-gyártók – mint pl. a BACHL Kft. – kínálatában természetesen mindkét felületre van megfelelő anyag. A legjobb persze, ha komplex megoldásban gondolkodunk, ha azonban ennek anyagi lehetőségeink korlátot szabnak, hőszigeteljük azt a területet, amely jelentősebb eredménnyel kecsegtet. Ez leggyakrabban a homlokzat.
A homlokzat hőszigetelésére a ma ajánlatos, átlagosan 10 cm vastag hőszigetelő lapok helyett az előírások küszöbön álló szigorodása miatt néhány éven belül szinte senki nem fog 20 cm-nél vékonyabb lapokban gondolkodni, de ez nem jelenti a költségek kétszeresre emelkedését. Ennek oka, hogy egy ilyen munka esetén a költségvetés komoly tétele a munkadíj, így a hőszigetelő lapok vastagságának duplázódása csak 20-30 százaléknyi költségtöbbletet hoz, míg hatékonysága természetesen a duplája lesz. Ha pedig ebben a vastagságban gondolkodunk, és pl. a BACHL Extrapor, grafitos hőszigetelő lap mellett döntünk, azonos vastagság mellett miénk lehet a korábban említett 25 százalékkal jobb hőszigetelés.
Vagy nézzük fordítva: azonos hőszigetelő érték eléréséhez vékonyabb lapokat is vásárolhatunk. Ez mindenképpen szempont lesz, ha pl. a telek beépíthetősége korlátozott, azaz nem mindegy, hogy a hőszigetelés mekkora területet vesz el belőle.

A szürke az új fehér!
Néhány évvel ezelőtt, ha homlokzati hőszigetelést említettünk, mindenkinek a falra felrögzített fehér lapok jutottak eszébe. Ma azonban egyre több helyütt látható a sokak számára még meglepő, szürke lapokkal borított hőszigetelt ház képe. A különböző színű polisztirol lapok közötti fő különbség, hogy a szürke BACHL Extrapor lapok gyártása során az alapanyaghoz grafitszemcséket adnak, ezzel javul az anyag hőreflexiós képessége. További újdonság, hogy BACHL Extrapor Relax lapokon hálószerű bemetszések is találhatóak, amelynek köszönhetően az anyag feszültség-, alak- és deformációmentes lesz. Növelt szilárdsági tulajdonságai miatt, jobban igénybevett falak esetén jelent megfelelően tartós megoldást, ha pl. az épület külső homlokzata közvetlenül határos az utcával, a járdával.

Ha meghoztuk a döntést, idén hőszigeteljük a homlokzatot, keressünk hozzáértő kivitelezőt, így a homlokzati hőszigetelésre fordított összeg valóban a jövőbe történő befektetés lesz.
További információ a BACHL honlapján.

 
SZABADIDŐ

Élmények útján

Élmények útján


Európában egyedülálló muzeális vasúti járműparkot üzemeltet a MÁV Nosztalgia Kft.. Az 1992-ben alakult vállalat a MÁ...

OTTHON

Új utakon a FAKRO

Új utakon a FAKRO

A FAKRO tavaly elérte az egymilliárd forintos forgalmat, idén pedig a tetőtéri ablakok, padláslépcsők, fénycsatornák és felülvi...

ÉLETMÓD

Az antibiotikum tartós szedése a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet elő

Az antibiotikum tartós szedése a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet elő

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok egy új kuta...

ÉLETMÓD

Hamisítás elleni testület: allergiás reakciót okozhatnak a hamis parfümök

Hamisítás elleni testület: allergiás reakciót okozhatnak a hamis parfümök

Az ismeretlen eredetű és laboratóriumban nem tesztelt parfümök akár súlyos allergiás reakciókat is okozhatnak a fogyasztónak, ezé...

ÉLETMÓD

Ünnepeink alatt, mindannyiunk réme - a cukor

Ünnepeink alatt, mindannyiunk réme - a cukor


Cukorbevitel vagy élvezet? Húséti csokis tények az idén 25 éves Magyar Édességgyártók Szövetségétől

Az &Eac...

Mentés

ÉLETMÓD

Mozognunk kell, ha mozogni szeretnénk!

Mozognunk kell, ha mozogni szeretnénk!


MOZDULJON VÉGRE - belehalhat ha nem teszi!

Stressz, mozgásszegény, ülő életmód, a telefon, vagy a számítógép folyamatos nyomkod&...

Mentés

ÉLETMÓD

Bolíviai bennszülöttek életmódjának ellesése segíthet a szívbetegségek megelőzésében

Bolíviai bennszülöttek életmódjának ellesése segíthet a szívbetegségek megelőzésében

A bolíviai tsimane törzs életmódjának bizonyos elemeit eltanulva lehetne hatékonyan védekezni a szívbetegségek kialakulása elle...

EGÉSZSÉG

Kárpátaljaiak egészségét vizsgálták magyarországi egyetemisták

Kárpátaljaiak egészségét vizsgálták magyarországi egyetemisták

Négy kárpátaljai település 1300 lakosának egészségét vizsgálták a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói egy szűrőp...

ÉLETMÓD

Újabb hároméves szerződést kötött Jamie Oliver a Channel 4 brit csatornával

Újabb hároméves szerződést kötött Jamie Oliver a Channel 4 brit csatornával

Újabb hároméves exkluzív szerződést kötött Jamie Oliver brit sztárszakács a Channel 4 brit tévécsatornával, a meg&a...

AUTÓ

Egyre megszokottabb a "vedd és vidd" profil

Egyre megszokottabb a


Váratlan konkurenssel bővült a választék
Különleges töltőállomást mutatott be a MOL, Kelet-Közép-Európában elsők&ea...

Mentés

SZABADIDŐ

Szeretünk is, vagy csak KELL aludnunk?

Szeretünk is, vagy csak KELL aludnunk?


Mennyi alvásra van szükségünk életkoronként? Mutatjuk!Mi, magyarok az alvás minőségét tekintve a dobogós harmadik helyen á...

Mentés

ÉLETMÓD

Tippek a tavaszi méregtelenítéshez

Tippek a tavaszi méregtelenítéshez

A legtöbben tavasszal szánják rá magukat a fogyókúrára és a méregtelenítésre, hogy magabiztosabban vághassanak ne...

Oldal 8 / 144

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1196 vendég böngészi

bav logo kicsi banner