Ring Magazin

Szerda, 2017. November 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Személyes horizont

Személyes horizont

A CSALÁD

Felesé -G-em könyve részlet 1.

Felesé -G-em könyve részlet  1.

Akkoriban még megvolt a törzshelyünk a Párizsi „ulicéből” nyíló kis utcában, nevét sem tudom: egyszerűen az volt a kocsma, ahová mindig betértem, s ha G. ott volt velem, betértünk. Fogyasztottunk rendesen, bőséges borravalót adtunk, sört, grogot ittunk, ettünk is. A pincérek feltűnően tisztelettudók voltak: ez imponált nekem, és azt hiszem G.-nek is. Ez járt nekünk. Olyan különlegesek voltunk. Akkoriban még nem árasztották el a turisták Prágát. Csehszlovákia egy vasfüggönnyel hermetikusan elzárt terület volt, merev kommunista hatalommal. Vezetői féltek a turistáktól és saját polgáraikat sem szívesen engedték külföldre. Legfeljebb hozzánk, a Balatonra. G. olyan ékkő volt abban a kocsmában, olyan ragyogás vette körül a szürke, eltompult emberek között, hogy abból a fényből rám is esett. De magam is „jelenség” lehettem, nem kétséges. Talán Pozsonyban éreztem ezt leginkább. Pár napot Szencen töltöttünk a befagyott tó mellett. Szánkóztunk, söröztünk. Ellátogattunk Pozsonyba. G. fehér kabátban, ragyogva, mint egy hollywoodi filmsztár. Én Bilgeri csizmában és a csizmaszárig érő fehér bundában, hátközépig érő dús fekete hajjal. Kalapban. Bementünk egy áruházba, de hamarosan ki kellett jönnünk, mert közfeltűnést keltettünk. Csoportosan követtek bennünket.
- Ott vannak! Figyeld! – mondták magyarul, szlovákul.
Fiatal lányok, eladók csoportosultak körénk. Egyre kínosabb volt. Megértettem a sztárokat, Elvist meg a többieket. Mennyire kellemetlen ez. Többet mutattunk, mint amit értünk? Rettentő kétely, de nem akkori.
Szencen találtunk egy szánkót. Beleültettem G.-t, mint egy kisöcsit. Húztam a havas úton. Másnapra eltűnt a szánkó. Elbuszoztunk Bajmócra a Pálffy várat megnézni, zárva volt. Jöttünk vissza. A sörömet az ablak alatt a hóban hűtöttem, fridzsider nem volt. Veszekedtünk is. G. felöltözött és elindult haza. Már kint járt az udvaron. Mezítláb kirohantam érte a hóba. Felkaptam és visszahoztam. Már nevettünk. Tényleg el akart menni? Ez volt a szerelem?

Szerencsés Károly

Mint arról már hírt adtunk, Földesi Margit történész, újságíró, a ringmagazin.hu portál alapító főszerkesztője 2016. január 17-én, vasárnap reggel elhunyt. Férje, Szerencsés Károly történész, író Felesé –G – em  könyve című kötetéből szemezgetve rá emlékezve sorozatot indítottunk, hetenkénti megjelenéssel.  Egyúttal tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, érdeklődés esetén a kötet az ELTE Könyv és jegyzetboltjában megvásárolható (1088 Budapest, Múzeum krt. 6. szám).

 
A CSALÁD

Szűz hószínpad

 

Földesi Margit halálának évfordulóján

Napjainak száma teljessé lett. Se több, se kevesebb nem kellett. Csillogó sietsé...

JEGYZET

Adjon az Isten szerencsét!

Adjon az Isten szerencsét!

Kínvallatással kicsikart beismerés, mint a bűnösség bizonyítéka?

Március volt, eleink 1776-ot írtak, amikor Mária Terézia...

Oldal 3 / 3