Ring Magazin

Szombat, 2018. Január 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró
ORSZÁGJÁRÓ

Visszatérés gyökereinkhez az étkezésben is

Visszatérés gyökereinkhez az étkezésben is


Egyre nő a vadon gyűjtött erdei gyümölcsökből készült termékek népszerűsége.

Egyre népszerűbbek a vadon gyűjtött erdei gyümölcsökből és növényekből készült termékek. A népszerűségük egyik oka az, hogy az alapanyagaik általában olyan területekről származnak, amelyeket nem kezeltek vegyszerekkel.

A vadnövények az adott erdő vagy mező gazdájának a tulajdonában vannak, ezért az ilyen növények gyűjtéséhez a terület tulajdonosának hozzájárulására és engedélyére van szükség.

Az állami erdőkben kis mennyiségek, személyes szükségletre gyűjthetők. Védett természeti területeken is lehet növényeket gyűjteni, de természetesen csak a környezetvédelmi szabályok betartásával, és csak a nem védett növényeket.

Az erdei gyümölcsök az egyik évben nagyon sokat teremnek, a következő évben pedig előfordulhat, hogy szinte semmit. Mivel ezeket a növényeket nem kezelik vegyszerekkel, jóval kiszolgáltatottabbak az időjárásnak és a kórokozóknak, ezért nagyon változó a termés mennyisége. Így a feldolgozók sem tudják előre kiszámítani, miből mekkora árukészletük lesz majd.

A problémára megoldást jelenthet, ha a feldolgozók hűtőházakból vásárolják az alapanyagot. Több olyan cég is van, amely vadon termő gyümölcsök felvásárlásával, tárolásával és értékesítésével foglalkozik. A hűtőházak olyanoktól vásárolják fel a gyümölcsöket, akik a begyűjtött termények eladásából egészítik ki a keresetüket.

Az erdei gyümölcsökből és növényekből készült termékek sem kerülhetnek ellenőrzés nélkül kereskedelmi forgalomba, az élelmiszer-biztonság érdekében biztosítani kell a nyomon követhetőségüket.

A gyűjtésnek az elmúlt évig elég nehézkes jogi korlátai voltak. Ma már könnyített módon lehet megfelelni az adózási és egyéb feltételeknek, ennek köszönhetően a jövőben remélhetőleg többeknek lesz lehetősége arra, hogy erdei és mezei növények begyűjtésével foglalkozzanak.

Forrás: M1, Magyar Gazda 2016. november 

Mentés

 
ÉPÍTÉSZET

Az elmúlt tíz év legkiemelkedőbb eredményei várhatók az ingatlanfejlesztési ágazatban

Az elmúlt tíz év legkiemelkedőbb eredményei várhatók az ingatlanfejlesztési ágazatban

Az elmúlt 10 év legkiemelkedőbb eredményét prognosztizálhatjuk az ingatlanfejlesztésben a 2016-os adatok és a 2017-es tervek ismeretében. A...

ORSZÁGJÁRÓ

Hazánk szépségei

Hazánk szépségei

Felavatták a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján található prédikálószéki kilátót. A 639 méteren...

Mentés

ORSZÁGJÁRÓ

Kívánságainkat automatikusan igazítjuk körnezetünk iényéhez

Kívánságainkat automatikusan igazítjuk körnezetünk iényéhez


Pápai zöld, avagy így takarékoskodnak ők
Egyre igényesebbek a szállóvendégek, nemcsak a szépet, a kényelmeset, hanem a körn...

Mentés

ORSZÁGJÁRÓ

Új, tematikus kiadványok a Közép-Dunántúlról

Új, tematikus kiadványok a Közép-Dunántúlról

A Magyar Turisztikai Ügynökség Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága a nyár folyamán 3 új, tematik...

Oldal 10 / 44

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1507 vendég böngészi

bav logo kicsi banner