Ring Magazin

Kedd, 2017. November 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra
KULTÚRA

In memoriam Makk Károly

In memoriam Makk Károly

Macskajáték, Liliomfi, Szerelem -  felejthetetlenek. Makk Károly 1925-ben született, Berettyóújfaluban, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész. Életének 92-ik évében ma elhunyt. Halála hírét a MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jelentette be, amelynek 2011 óta az elnöke volt.


Édesapja a mozigépész volt Berettyóújfaluban,  így a mozi szó szerinti közelsége már megadatott számára gyermekkorában, Bacsó Péter azt mondta róla egyszer : „Még az ereiben is celluloid folyik.”

- Pedig mindenféle akartam ám még lenni, diplomata meg sebész, valami jelentős, ami az emberekkel foglalkozik. Végül maradt a filmrendezés - idézte fel gyermekkorát

Érettségi után apja filmszakmai kapcsolatainak köszönhetően, fizetés nélküli gyakornok lett a Hunnia Filmgyárban, és beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet-filozófia-esztétika szakára is. A második világháború miatt azonban megszakadtak tanulmányait, melyet végül Debrecenben, majd ismét Budapesten folytatott. Ranódy László külön hívására, a Sarló Filmvállalathoz került, 1946-ban pedig felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is. Osztályfőnöke Radványi Géza lett, aki azonnal asszisztensévé választotta és a nagy sikerű Valahol Európában című film készítésénél dolgoztak együtt. Diplomáját azonban mégsem kaphatta meg, a végzés előtt ugyanis kirúgták a főiskoláról, az ok: a kötelező feladatként kapott úttörő témájú filmjéből hiányoztak a szocialista realizmus ismertető jegyei. Emiatt akkor Makk Károlynak a forgatást is és a főiskolát is félbe kellett hagynia. Rövid időre a Híradó- és Dokumentum Filmgyárba került, ahol viszont újabb politikai konfliktusa támadt az igazgatóval, elbocsátották. Akkor fél évig traktorosként dolgozott, mígnem Nádasdy Kálmán titokban levizsgáztatta és megkaphatta a rendezői diplomáját.

Még harmincéves sem volt, amikor 1954-ben, első rendezésével, a Szigligeti Ede vígjátékából készült Liliomfival felejthetlent és múlhatatlant alkotott. A Liliomfi a kor egyik legnézettebb filmje lett, valódi sikerfilm. Bájos és humoros, rizsporos történet, szakmailag különleges feldolgozásokkal, felszabadult és érett kiemelkedő színészi játékkal - írta róla a kor kritikája. Dajka Margit, Pécsi Sándor, Darvas Iván, Soós Imre, Tompa Sándor. és Makk Károly későbbi felesége, Krencsényi Marianne játszották a főbb szerepeket. 

 

 

Badacsony, 1954. augusztus 11: amikor mindenki mosolyog, Krencsey Marianne és Darvas Iván, Makk Károly  (középen) és Pásztor István operatőr a Liliomfi című film forgatásán. 

Ettől kezdve Makk Károly évente forgatott filmet, a sikeres közönségfilmek sorában mindig egy-egy kiemelkedő alkotást. A Mese a 12 találatról, A 39-es dandár és a Fűre lépni szabad, Ház a sziklák alatt, 1970-ben pedig  a Szerelem, Déry Tibor novellái alapján, Darvas Lili és Törőcsik Mari felejthetetlen alakításával. Ezt követően a Macskajáték az Örkény-mű nyomán, a Szkalla nővérek tragikomikus története, az Egy erkölcsös éjszaka. Az 1970-es évekre vált egyértelművé a filmszakmában Makk profizmusa, atmoszféra- és miliőteremtési készsége, valamint különleges érzéke az ún. lírai tragikumhoz - vélte róla a szakma. Ideális partnere e film készítésben Tóth János, operatőr.

Az 1980-as évek elején Makk ismét remekművel jelentkezett. Galgóczi Erzsébet kisregénye nyomán az Egymásra nézve nemcsak megrázó erejű korrajz, hanem a magyar filmtörténetben az elsők között beszélt az 1956 utáni megtorlásokról, és az első magyar film volt, amely leszbikus szerelmi kapcsolatot ábrázolt.

 

A Macskajáték, Dayka Margittal, 1974.

 Filmjei éltek és életre keltették a regényeket, novellákat. Ami csak a kezébe akadt, Makk-Károly filmnyelvén kezdett beszélni. Összehasonlíthatatlanul, halhatatlanul és feledhetetlenül. Makk Károly 1951-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1975 óta egyetemi tanárként. 1959-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1970-ben érdemes művész lett, 1973-ban Kossuth-díjat vehetett át. 1982-ben lett kiváló művész, 1994-ben a Magyar Filmszemle életműdíját kapta meg. 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere címmel tüntették ki és Budapest díszpolgára lett. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Csillaggal kitüntetést vehette át, és megkapta a filmkritikusok életműdíját. Prima-díjas lett 2008-ban, a nemzet művésze címet 2014-ben nyerte el, számos nemzetközi filmes díj birtokosa. 2012-ben szülővárosában, Berettyóújfaluban róla nevezték el egy helyi mozit. 2014 novemberében jelentette meg Szeretni kell – Egy élet filmkockái című életrajzi könyvét.

- Semmiféle vezérfonalat, meghatározott irányt nem láttam maga előtt pályafutásom éveiben, nem e szerint választottam meg a  filmelképzeléseimet. Csupán voltak ötleteim, és el tudtam fogadni mások, hozzám közel állók ötleteit. Kedvenc filmem nincs a sajátjaim közül, többre vagyok büszke, de a rendező, csak elvégzi a dolgát, utána a többi  már a világon múlik....  

Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész, a Magyar Mozgókép Mestere 92 éves lett volna - RIP

 

Forrás MANDA - Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

Fotók: MANDA, MTI

 
OKTATÁS

Diákoknak ingyen vasúti jegy

Diákoknak ingyen vasúti jegy

Az általános iskolák, a középfokú iskolák és a gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatá...

OKTATÁS

Az új tanév rendje

Az új tanév rendje

Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján a 2017/2018-as tanévre vonatkozó tervezet szabályozza a taní...

OKTATÁS

Tanévnyító konferenciák országszerte

Tanévnyító konferenciák országszerte

Húsz helyszínen tart szakmai megyei és fővárosi tanévnyitó konferenciát az Oktatási Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztéri...

LAPOZGATÓ

Forbes-exkluzív:interjú Péterffy Tamás milliárdossal, Amerika 31. leggazdagabb emberével

Forbes-exkluzív:interjú Péterffy Tamás milliárdossal, Amerika 31. leggazdagabb emberével

 

Péterffy Tamás, aki teljesen üres zsebbel és nulla angoltudással vándorolt ki 1965-ben Amerikába, ma a világ 82., az USA 31. leggazdaga...

KULTÚRA

Egy ujjal a Napot...

Egy ujjal a Napot...

 

A Napot egy ujjal el lehet takarni - csak meg kell próbálni. ( Egyetlen ujjal, megfelelő szögben tartva a Nap és a szemünk közé helyezve.) De a Na...

KULTÚRA

Fesztiválcunami érkezik szeptemberben

Fesztiválcunami érkezik szeptemberben

Lassan vége a nyárnak, amit nemcsak a hűvösebb időjárás jelez, hanem a köztereken és a virtuális térben egyre gyakrabban feltűnő hirdet&...

KULTÚRA

Jim Morrison és az érzékek eltompítása 4. rész - A halálról

Jim Morrison és az érzékek eltompítása 4. rész - A halálról

„Megszabadulunk a köszöngetésektől, a hazug szavaktól, a földi élet összes kellékeitől  ...”

 

Árnyékom, hal&aacu...

KULTÚRA

A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot

A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot

 

1964. A helyszín? New York. Nem, nem! Romantikusabbat. Párizs! A helyszín Párizs. Utolsó szelíd nyári esték kacagtató, kelleme...

Oldal 7 / 270

Egyenesen a csapból (X)

Legyen az akár egy pohár sima víz az intenzív otthoni testmozgás után, dúsan szénsavas víz a barátokkal elköltött vacsorához, vagy egy korty enyhén szénsavas víz a gyerekeknek – most fenségesen hűs és szűrt vizet engedhetünk poharunkba egyenesen a csapból, ízlésünknek megfelelően hűtve, enyhén vagy erősen szénsavasan. Az egyszerűen beszerelhető GROHE Blue Home vízszűrő rendszer tiszta felfrissülést kínál egyetlen gombnyomásra.

Nem kell többé nehéz csomagokat hazacipelni, mert „otthonunkban is fakadhat” tökéletes, tiszta ízű ivóvíz, ami a család és vendégek számára egyaránt élvezetet nyújt. Ám a GROHE Blue Home vizének kiváló íze csak egy a rendszer által nyújtott rengeteg előny közül.

A teljes cikk itt olvasható!

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Csokoládé

A csokoládé - szenvedély. Szenvedély fogyasztani. Szenvedély készíteni. Szenvedély árulni is. Pelle Csilla szenvedélyből és szenvedéllyel nyitotta meg kis üzletét 14 évvel ezelőtt Szentendrén, a belvárosban. Az Édeni Édességek Boltja, ahol mindenből árad a csokiillat és a harmónia, 2017-ben másodszor nyerte el az Év üzlete rangos díjat. Gratulálunk! A tulajdonos legújabb büszkeségei a most érkezett, világhírűvé lett MAGYAR csokoládék (képeinken)

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 762 vendég böngészi

logo negyzetes goourmet