Ring Magazin

Kedd, 2017. November 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra
LAPOZGATÓ

EU-juj - beszélgetés Emir Kusturicaval

EU-juj - beszélgetés Emir Kusturicaval

A bosnyák Emir Kusturica a Macskajaj és számos népszerű film rendezője, a nyolcvanas évek elején tűnt fel. Nem volt még harmincéves, amikor díjat nyert első mozifilmjével a velencei fesztiválon. Többször beszélt arról, hogy felhagy a filmezéssel, csak zenélni fog, ehhez képest viszont politizálni kezdett, ami az úgymond politikailag korrekt beszédhez szokott nyugat-európai értelmiségi közönségnek nem mindig tetszett. Megosztotta a közvéleményt, ahogyan filmje a Macskajaj is. Kusturica - a tőle megszokott őszinteséggel - nyilatkozott az Euronews riporterének is, keményen elmondta a véleményét, hogy mit gondol a senki által meg nem választott brüsszeli vezetőkről, a terrorizmusról, a migránsokról vagy éppen a bevándorláspárti spekulánsról, Soros Györgyről. Kusturica tavaly adott interjút a hírcsatornának.

- Lát-e valamilyen változást a legutóbbi Brüsszelben tett látogatásához képest?

- Nagyon vicces, mert a balkáni kulturális napok programjai miatt terveztem jönni. Valaki azt kérdezte tőlem három nappal ezelőtt, hogy még mindig tervezek-e Brüsszelbe menni és nem félek-e. Ha 15 évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy egy napon megkérdezik tőlem félek-e Brüsszelbe menni, azt mondtam volna, hogy az illető valószínűleg viccel velem. Változik a világ és az előző hónapban történtek olyan események, amiket nem jósoltam volna meg, de számítottam rá, hogy előbb utóbb bekövetkeznek. Ez a válasz arra, hogy drámai módon keverednek a népcsoportok és közösségek az utóbbi 10-15 évben.

- Ön látta a balkáni háborúkat. Érez valami hasonlóságot az akkori események és a mostaniak között? Néhány európai fővárosban rettegésben élnek az emberek a terrorizmus miatt.

- Biztos vagyok benne, hogy az egész kialakult helyzetet és a migránsválságot valaki eltervezte. Soros György, a nyílt társadalom legnagyobb támogatója és kiötlője tett olyan kijelentéseket, amik erre utalhatnak. A nyílt társadalom lényege, hogy rengeteg államban forradalmakat robbantanak ki, és ezáltal hatalmas befolyásra tesznek szert, főleg a kelet-európai országokban. Felmerül bennem a kérdés, hogy ki buzdította a menekülteket arra, hogy Európa felé induljanak? Én továbbra is a menekültek oldalán állok, viszont elítélem a politikai koncepciókat, amelyek megteremtik a lehetőséget arra, hogy menekültek érkezzenek Törökországból Európába és megzavarják a normális migráció folyamatát. A mostani helyzetben az emberek tömegekben jönnek majd, és beleütköznek az európai szabadság kerítésébe. Jugoszlávia idejében sosem gondoltam volna, hogy Európában valaha is kerítések fogják visszatartani az embereket, akik ide szeretnének jönni. Ha viszont visszatekintünk az utóbbi 10-15 évre, de akár ha az utóbbi 20 évet vesszük figyelembe, akkor úgy gondolom, hogy a Szovjetunió összeesése eredményezte a demokrácia hiányát a nyugati világban. Amikor a Szovjetunió létezett, az összes demokratikus ország a nyugati világban kötelességének érezte megmutatni, hogy nem a nagyvállalatok irányítják őket. Tehát úgy gondolom, hogy 20-25 évvel ezelőtt elkezdődött egy új folyamat, amit úgy jellemeznék, hogy elkezdték kitörölni a demokráciát az ország belső kommunikációjából és az országok közötti kommunikációból is. Nézzük meg a brüsszeli biztosokat. Ugyanúgy, akárcsak a Szovjetunióban, itt is biztosok vannak, akiket senki nem választott meg, hanem akiket kineveztek. Tehát az egész koncepció a probléma oka. Teljesen normális, ha egy menekült Törökországból Európába érkezik, hiszen én is így érkeztem meg a 80-as években Európába, mint egy menekült, amikor a háború kitört Jugoszláviában. De amikor ilyen számokról beszélünk, az olyan, mint amikor Soros György azt mondta, hogy egy identitás nélküli Európát szeretne létrehozni. Szeretne minél több embert a Közel-Keletről Európába ömleszteni.

- Hogyan tudja bebizonyítani, hogy Soros György áll e mögött az összeesküvés mögött? Ha ezt állítja, akkor tudnia kell bizonyítani valahogy.

Emir Kusturica ( Fotó: EURONEWS) 

- Nem kell bebizonyítanom, elég, ha ellátogat az infowar nevű oldalra, és meghallgatja Soros beszédeit. A szerb forradalom az ő intézményei által jött létre. Ha elmegy bárhova a világban, például Grúziába, akkor megláthatja, hogy ott is komoly szerepe volt az eseményekben. Ezeket saját maga az Egyesült Államokban rendezett fórumokon mondta el. Tehát ez nem összeesküvés, hanem valami, ami teljesen látható. Én úgy gondolom, hogy teljesen normális az, hogy sokan szeretnének a nyugati világba érkezni és osztozni az itteni társadalmak jólétében. De akkor, amikor vonatnyi kétségbeesett ember érkezik, akik arra sem tudnak befolyással lenni, hogy merre tartanak, elgondolkozok azon, hogy például Szaúd-Arábiában, ahol rengeteg pénz van, miért nem építenek nekik várost, ahol élni tudnak. Én is migráns vagyok. Én is azáltal lettem európai, hogy elhagytam a háborús zónát. De mi akkor nem millióan jöttünk, hanem lépésről lépésre jöttünk, egyesével mint menekültek.

- Valószínűleg az Európai Uniónak ugyanaz a funkciója, mint ami Jugoszláviának volt. Egyben tartani a különböző embereket és nemzeteket, háború nélkül.

- Elmondtam Önnek, hogy egy olyan időszakot élünk Európában, amikor Belgrádban felteszi nekem valaki a kérdést, hogy félek-e Brüsszelbe menni. Természetesen azt válaszoltam, hogy nem félek, mert nem félek ilyen kis dolgoktól, egészen bátornak mondanám magam olyan téren, hogy nem félek sehova se elutazni a világon. De nagyon paradox, hogy Európa központi helyén és repülőterén robbantanak. Szerintem az egyetlen út az, hogy ismét szocializmus legyen. Mert a mostani helyzet, ami jelenleg csak három-négy országra korlátozódik, nem követhető példa a világ többi országa számára. A demokráciával ugyanez a helyzet. Az aki ráerőlteti a demokráciát Líbiára, az bűnöző. Mert, hogy tudnád ráerőltetni egy olyan országra a demokráciát, ahol addig egy ember irányított mindent.

Én éltem a szocializmus alatt és emlékszem rá, hogy nem volt jó a helyzet.

 - Ön a bolsevizmus alatt élt. Én olyan szocializmusról beszélek, mint például Uruguay, ahol a köztársaság elnöke nem korrupt, nincsen személyes vagyona és egész nap dolgozik az országáért. Az ilyen fajta szocializmus okot adna az embereknek gondolkodni. Mert az emberek nem gondolkodnak arról, hogy mennyi időt pazarolnak el tudat alatt. Ez a szocializmus. A szocializmus az, amikor elkezded azonosítani magad térben és időben, és ember vagy és nem egy bizonyos eszme áldozata. Milyen az emberiség helyzete a jelen korban? Ismerek egy nagyon neves mérnököt a városomból, aki elismert és vagyonos volt, de Alzheimer-betegsége lett. Elkezdett tablettákat szedni és az agya teljesen megváltozott. Elkezdte költeni a pénzt mindenféle rossz dologra. Rájöttek, hogy a tabletták, amiket szedett zombivá tették őt. Én azt gondolom, hogy rengeteg lehetőségünk van elpusztítani magunkat, mi mégis a legrövidebb utat választjuk. Ezért hiszek abban, hogy a szocializmus az a rendszer, ami lelassítja ezt a folyamatot. A nagyvállalatok nagyban hozzájárulnak a folyamat felgyorsításához, és ha nem változtatunk ezen, akkor hatalmas pusztítás lesz a vége.

Forrás: EURONEWS

 
KULTÚRA

1984 – Orwell aktualitása

 1984 – Orwell aktualitása

Voltál már úgy színházban, hogy elveszik a jegyed, a táskád, felszólítanak, hogy kövesd az utasításokat, bekö...

KULTÚRA

A hetvenöt éve elhunyt Móricz Zsigmondra emlékeztek Budapesten

A hetvenöt éve elhunyt Móricz Zsigmondra emlékeztek Budapesten

Koszorúzással és főhajtással emlékeztek a hetvenöt évvel ezelőtt elhunyt Móricz Zsigmondra sírhelyénél kedden, a Fiumei ...

LAPOZGATÓ

Akik csak leülnek melléd...

Akik csak leülnek melléd...

"Én csak azt csinálom, amit emberek is tudnak egymással tenni, hogy bátorítják egymást. Arra jöttem rá - a tanítómestere...

FILM

A Másik – film- és fotópályázat

A Másik – film- és fotópályázat

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti XXI. tematikus nemzetközi filmszemléjét és hozzá kapcsolódó fotópályázatát, m...

OKTATÁS

Gimnazisták az egyetemen

Gimnazisták az egyetemen

Jegyet és kreditet szerezhetnek középiskolások a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán az őszi szemeszterben is, miut&a...

KULTÚRA

Hősök neje

Hősök neje

Minden sikeres férfi mögött ott áll a nő - tartja a mondás. Na de hol vannak a mieink? - tette fel a kérdést a Lilith Öröksége Műv&ea...

KULTÚRA

Boldog Születésnapot!

Boldog Születésnapot!

A Dalai Láma jóbarátja, 20 éve buddhista, küzd az őserdei törzsek identitásáért, számos ökologiai és emberjogi szerve...

OKTATÁS

Az új tanév kiadásai

Az új tanév kiadásai

 

Közel 13 millió darab tankönyv érkezett meg az elmúlt hetekben az iskolákba az idei tanév kezdésre. A Magyar Posta Zrt. 1746 települ...

Oldal 6 / 270

Egyenesen a csapból (X)

Legyen az akár egy pohár sima víz az intenzív otthoni testmozgás után, dúsan szénsavas víz a barátokkal elköltött vacsorához, vagy egy korty enyhén szénsavas víz a gyerekeknek – most fenségesen hűs és szűrt vizet engedhetünk poharunkba egyenesen a csapból, ízlésünknek megfelelően hűtve, enyhén vagy erősen szénsavasan. Az egyszerűen beszerelhető GROHE Blue Home vízszűrő rendszer tiszta felfrissülést kínál egyetlen gombnyomásra.

Nem kell többé nehéz csomagokat hazacipelni, mert „otthonunkban is fakadhat” tökéletes, tiszta ízű ivóvíz, ami a család és vendégek számára egyaránt élvezetet nyújt. Ám a GROHE Blue Home vizének kiváló íze csak egy a rendszer által nyújtott rengeteg előny közül.

A teljes cikk itt olvasható!

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Csokoládé

A csokoládé - szenvedély. Szenvedély fogyasztani. Szenvedély készíteni. Szenvedély árulni is. Pelle Csilla szenvedélyből és szenvedéllyel nyitotta meg kis üzletét 14 évvel ezelőtt Szentendrén, a belvárosban. Az Édeni Édességek Boltja, ahol mindenből árad a csokiillat és a harmónia, 2017-ben másodszor nyerte el az Év üzlete rangos díjat. Gratulálunk! A tulajdonos legújabb büszkeségei a most érkezett, világhírűvé lett MAGYAR csokoládék (képeinken)

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 798 vendég böngészi

logo negyzetes goourmet