Ring Magazin

Vasárnap, 2018. Február 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány
TUDOMÁNY

Bibliai törvények kerültek elő Hammurapi korából

Bibliai törvények kerültek elő Hammurapi korából

Izrael területén Hammurapi babiloni uralkodó 3700 évvel ezelőtti uralkodásával egyidős, kőbe faragott törvénykönyvrészletek kerültek elő.
Az Izrael északi részén található egykori Hácór területén felbukkant kicsiny darabkákon található akkád nyelvű ékírásos szövegek a Biblia keletkezését is korábbra tehetik, illetve fényt deríthetnek a bibliai törvények és a korai mezopotámiai törvénygyűjtemény közötti összefüggésekre.
„A töredékekben a személyi sérülésekkel kapcsolatos szabályok találhatók, amelyekhez hasonló szabályok a híres babiloni uralkodó i.e. 18. századi törvényeiben olvashatók” – írta közleményében az ásatásokat szponzoráló Jeruzsálemi Héber Egyetem.

 
TUDOMÁNY

A palesztin kérdés; az arab-izraeli konfliktus története 2.

A palesztin kérdés; az arab-izraeli konfliktus története 2.
Az 1905-ös oroszországi forradalom leverése újabb impulzust adott a cionista mozgalomnak. Zsidók tömegei keltek útra alapvetően az Egyesült Államok felé, de sokan Palesztinát választották. A „más...
TUDOMÁNY

Abū Ḥāmid al-Ġarnāṭī és a magyarok

Abū Ḥāmid al-Ġarnāṭī és a magyarokKora középkori történelmünk érdekes és értékes forrása a granadai születésű Abū Ḥāmid Muḥammad ibn Abd ar-Raḥīm al-Ġarnāṭī l-Andalusī (1080-1169/1170) A Nyugat országai néhány csodájáról szóló vi...
Oldal 102 / 102

Megjelent az A Mi Otthonunk februári száma

 amio ujsz 

Bővebben a Életmód rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1260 vendég böngészi

bav logo kicsi banner