Ring Magazin

Hétfô, 2017. December 11.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró Települések

TELEPÜLÉSEK

Országjáró - TELEPÜLÉSEK

Leengedik a Tisza tavat

Leengedik a Tisza tavat

 

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkentik a Tisza-tó szintjét. Egy centiméter csökkentéséhez egymillió köbméter vizet kell leengedni. A téli vízszint beállítása a halászati hasznosító, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kötivizig együttműködése alapján készített monitoring szakmai terv szerint történik.

Fejes Lőrinc, a tavat kezelő igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke az MTI-vel közölte: az ütemterv szerint a nyári 725 - plusz-mínusz 5 - centiméteres vízszint november 20-ra 615 centiméterre csökken, így a tó téli vízszintje a továbbiakban 620 centiméter körül lesz. Hozzátette: a vízszintcsökkentés ütemét módosíthatja egy kialakuló-levonuló árhullám.

A szakaszmérnök tájékoztatása szerint azért van szükség a csökkentésére, mert a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázat. Elmondta: az árhullámban a jégtömeg felszakadva - hullámverésszerűen - az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva pedig a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti. A jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli - jegyezte meg Fejes Lőrinc. Ebből a szempontból a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület. A téli vízszinttartomány beállításával a kockázatok elfogadható mértékűre csökkenthetők.

Magyar Távirati Iroda

 
Országjáró - TELEPÜLÉSEK

A kaposvári Kossuth tér lett Európa legszebb főtere

A kaposvári Kossuth tér lett Európa legszebb főtere

A legszebb főtérnek járó különdíjat nyerte el és ezüstdiplomát is kapott Kaposvár az idei Európai Virágos Váro...

Országjáró - TELEPÜLÉSEK

HÁZ + MESTEREK

HÁZ + MESTEREK

HÁZ, mint építészeti alapegység és a MESTER, mint különös tudással rendelkező személy szóösszetétel a c&i...

Országjáró - TELEPÜLÉSEK

Az eper és a mangalica bűvöletében

Az eper és a mangalica bűvöletében

Újra találkoznak Buda szívében az ország legjobb éttermei

Május 18-21. között a megszokott helyre, a Millenáris Parkba csalogatja ...

Országjáró - TELEPÜLÉSEK

Meghívó könyvbemutatóra

Meghívó könyvbemutatóra

Oldal 1 / 2

Kína Európában - Budapesten

01kinaicsucs.nagy resize resizeselyemut resize resizekakas resize resizekinaiak resize resizerepter resize resizeparlament resize resize
Budapest középpont lett: Közép-Kelet-Európa és Kína legmagasabb rangú politikusai, pénzügyi, gazdasági vezetői találkoztak ép itt. Vonultak a delegációk, bénult a város, sokkolódott a sajtó, özönlöttek a hírek. Aláírták, elindították, megindul, elkészült, átadták, átvették. Összeállításunkban Kína és a csúcstalálkozó szerepét igyekeztünk összefoglalni. 3 nap számos cikk - képeinkre kattintva és oldalainkon tallózhatnak a beszámolók között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1125 vendég böngészi

bav logo kicsi banner