Ring Magazin

Péntek, 2018. Jûlius 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Táplálkozás
TÁPLÁLKOZÁS

Paradicsom, a Mennyországról elnevezett növény

Paradicsom, a Mennyországról elnevezett növény

Elgondolkodtunk-e valaha azon, hogy miért csak távoli vidékek egzotikus gyümölcseit reklámozzák a médiákban és miért állítják önjelölt tudósok, hogy kizárólag az éppen általuk eladni kívánt kapszulákba zárt növényi kivonatok tartalmazzák azokat a gyógyító hatású anyagokat, amelyek legyőzik például a rákot?
Sokak számára meglepő lehet, de a hazánk minden házi kertjében megtalálható paradicsom tartalmazza talán  a világon legnagyobb mennyiségben és legjobb összetételben ezeket az anyagokat. A környezet és a fajta természetesen befolyásolja ezt, de elmondható, hogy kevés olyan jó dolgot tehetünk az egészségünknek, mint hogy frissen szedett saját paradicsomot fogyasztunk. 
Leginkább a különböző antioxidánsokat ismerik az emberek, közülük is legjobban a C-vitamint. Erről nem is mesélnék sokat, csak megemlítem, hogy magyar egyetemi kutatások szerint kíméletes feldolgozás során (80 C alatti hőmérséklet) a paradicsom antioxidánsai deaktiválódnak a legkevésbé a homoktövis után, ami azt jelenti, hogy ezek készítményei meglepően sok ilyen anyagot tartalmaznak!
Másik csodálatos anyag a likopin. Ez adja a paradicsom gyönyörű színét. Nevezhetjük rák elleni csodaszernek is. Fantasztikus dolgokra képes és hőkezelés után is megmarad, tehát érdemes eltenni télire bármilyen formában (lé, sűrítmény, lecsó, stb.) Nagyon érdekes, hogy 16-21 C a képződésének hőoptimuma, ami azt jelenti, hogy a nyáriakban hőség idején kevesebb van. Legjobb a szeptemberi paradicsom ilyen célra.
Harmadik vegyület típus, amelyről a kutatások egyre újabb betegségekre gyakorolt pozitív hatást bizonyítanak, a polifenolok. Ezek nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a paradicsomban. Rendkívül érdekes, hogy a bioparadicsom többszörösét tartalmazza, mint a többi. Legújabb kutatásokból kiderült, hogy ennek az az oka, hogy a növény stressz hatására termeli. Mivel az ökológiai termesztésben nem törekszünk minden kártevő, kórokozó és negatív környezeti tényező teljes kiküszöbölésére és inkább a növény immunrendszerét erősítjük, így a küzdelemhez ezt az anyagot használja-termeli. Főként a tájfajták alkalmasak ilyen célú termesztésre.
Összességében azt javasoljuk, hogy a vegyszeres, kényszerérett import paradicsom helyett télen fogyasszanak kíméletesen tartósított magyar bio paradicsom termékeket, de legjobb, ha a kiskertben termesztett saját vegyszermentes paradicsomot főzik be

 
TÁPLÁLKOZÁS

Bio citromot a karácsonyi sütibe!

Bio citromot a karácsonyi sütibe!

Sok cikk jelent már meg arról, hogy a konvencionális termesztésű citrom héját ne használjuk fel, mert valamilyen vegyszer van rajta, ezért mérgező.
 
Nézzük mi lehet mérgező egy citromon:
 
Első lépé...
TÁPLÁLKOZÁS

Kinek kellene ellenőriznie a boltokban a biotermékeket?

Kinek kellene ellenőriznie a boltokban a biotermékeket?

Ez egy rendkívül kényes és összetett kérdés, amely pontosan megmutatja a magyar bio visszás helyzetét.

A fogyasztók bizalmának megszerzéséhez azt kellene elsősorban bizonyítani, hogy azok a termék...

TÁPLÁLKOZÁS

BIO fűszerpaprika őrlemények fiatal gazdák profizmusával

BIO fűszerpaprika őrlemények fiatal gazdák profizmusával
A magyar fűszerpaprika őrleményekről általában akkor hallunk, amikor hamisítási botrány üti fel a fejét. Akkor mindenki elgondolkodik, hogy a magyar konyha legalapvetőbb fűszerét hol szerezze be,...
TÁPLÁLKOZÁS

Gyógyító élő növényi enzimek házilag

Gyógyító élő növényi enzimek házilag


Növényi táplálékaink hatásaikat tekintve három csoportba oszthatók:
Az elsőbe tartoznak a vegyszeres termesztéssel előállított, adalékokkal kezelt, ismeretlen eredetű összetevőket tartalmazó, eset...

TÁPLÁLKOZÁS

Milyen só alkalmas bioélelmiszer előállításra?

Milyen só alkalmas bioélelmiszer előállításra?

A só és a víz, amely alapvetően felelős ionháztartásunk egyensúlyban tartásáért. Mindkettő érdekes és nagyon sokszínű témakör. A vizek között mindent megtalálunk az ásványvizektől, az ionizáltako...

TÁPLÁLKOZÁS

Mi is az a bioélelmiszer?

Mi is az a bioélelmiszer?

Hivatalosan az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszeripari termékeket nevezhetjük így.

Az ökológiai gazdálkodást világszerte szigorúan szabályozzák, ellenőrzik és a minősítő szer...

TÁPLÁLKOZÁS

30 éves Biokultúra

30 éves Biokultúra

November 12-én a Biokultúra Szövetség közép-magyarországi szervezete egy különleges jubileumi összejövetelt tartott.

30 éve jött létre hazánkban az első ökológiai gazdálkodással foglalkozó közössé...

TÁPLÁLKOZÁS

Bio Kulturális Centrum szerveződik

Bio Kulturális Centrum szerveződik

2013 november 2-án nyitott meg az első magyar Termelői Bio Áruház a KÖKI Terminálban (3-as metro Kőbánya-Kispesti végállomása). A bolt sajátossága, hogy kizárólag minősített bioélelmiszerek, ille...

Oldal 6 / 6

Megjelent az A Mi Otthonunk júliusi száma

cimlap 2018julius 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 421 vendég böngészi

bav logo kicsi banner