Ring Magazin

Vasárnap, 2018. Február 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Táplálkozás
TÁPLÁLKOZÁS

Nassolni fontos, ha meg tudjuk válogatni, akkor nem is ártalmas

Nassolni fontos, ha meg tudjuk válogatni, akkor nem is ártalmas


Nassolni is tudni kell!

Rohanó világban élünk. Már gyermekkortól kezdődik, hiszen óvoda, iskola után még oda kell érni a különórára, de már maguk a reggelek sem olyan kényelmesek, mint ahogyan az legtöbbször jól esne. Felnőttkorban ehhez még társulnak a munkahelyi kihívások, esetleg az egzisztenciális problémák, a kapcsolatokban rejlő feszültségek, így nem csoda, ha azt lehet mondani, hogy kevés ember van, akit nem érint korunk betegsége, a stressz. Pedig a stressz hosszú távon mindenkinek ártalmas, ha ez több mint némi egészséges izgalom, vizsgadrukk, versenyláz, akkor mindenképpen csökkenteni kell.

Persze, leírhatnánk most is, hogy mozogjunk többet, hiszen a mozgás felszabadító hatása csökkenti legjobban a stresszt, vannak relaxációs technikák is, de az az igazság, hogy már magával a táplálkozásunkkal is csodát tehetünk. Minél inkább egészséges hozzávalókból készítjük el ételeinket, annál ellenállóbbak leszünk. Kevesebb E betű az ételekben, több bio vagy organikus gazdaságból származó alapanyag, és máris jobban leszünk.

Sőt! Elárulunk egy óriási titkot! Az evés határozottan segít a feszültség csökkentésében, örömérzettel tölt el, ellazít. Igazából pedig a nassolás, amely leginkább rágcsálás szokott lenni az egyik legjobb stresszoldó módszer. A rágcsálással együtt járó ritmikus szájmozgás kifejezetten megnyugtató tevékenység. Jó, jó, most mondhatná bárki, hogy a nassolás súlyfelesleget okoz, ez tovább növeli a szorongásunkat, káros az egészségünkre. De nem! Rágcsálni lehet határozottan egészséges dolgokat is. Amúgy magának a cukormentes rágóguminak is van ilyen hatása, de attól ugye nem múlik el az a hirtelen jött kis éhség,
ahhoz kell valami több is. Valami, ami laktató, könnyen emészthető, de mégis tápláló. Ilyen gabona a köles, amely ráadásul gluténmentes, és az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, emellett értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag. A és B vitamin mellett lecitint,  káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Ráadásul az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, könnyen emészthető, rostdús, úgyhogy tulajdonképpen bárki fogyaszthatja.

Majd 20 éve, hogy egy nagyon ismert biocég mintegy féléves kísérletezés után sikerrel extrudálta a kölest. Gyakran használjuk ezt a szót, úgyhogy fejtsük is meg: az extrudálás a gabonák masszává tömörítése. Veszítenek nedvességtartalmukból, viszont felvesznek bármilyen formát, például golyóbisok lesznek belőlük. Kölesből készült hasonló termék nem nagyon van a világban, így ezt akár hungarikumnak is nevezhetjük. A kalóriaszegény csemege fénysebességgel lett a kisgyerekek, majd később a vonalaikra vigyázó, ám mégis nassolni kívánó hölgyek és urak kedvence is. Sok vízzel fogyasztva remekül csillapítja az éhségérzetet!
Meditálj – akkor is, ha nem tudsz!
Kutatásokat végzett a Michigan Egyetem arról, hogy a negatív érzelmi hatásokkal szemben mennyire véd a meditáció. Mint kiderült, bizony segít!

A stressz persze egyaránt érinti azokat, akik édesszájúak, meg azokat is, akik inkább a sós ízeket kedvelik. Na most, a kölesgolyó-nassolós megoldás mindenkinek kedvez, hiszen a kölesgolyó immár 12 ízben kóstolható a sajtos-hagymástól az almás-fahéjasig!

Forrás: biopont 2016. október

Mentés

 
TÁPLÁLKOZÁS

Szemezgessünk, de minél gyakrabban

Szemezgessünk, de minél gyakrabban


A Magyar Biokultúra Szövetség közleménye
 
A Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület és a Feldolgozók Biokultúra Egy...

Mentés

TÁPLÁLKOZÁS

Nem sznobizmus buborékot számolni ?!

Nem sznobizmus buborékot számolni ?!

Biztos, hogy mindig tiszta pohárból isszuk a sört-rossz jel, ha haboznak buborékjaink ?!

Attól még nem leszünk „sörsznobok”, ha esetle...

Mentés

TÁPLÁLKOZÁS

Lehet, hogy meglepő, de megéri kipróbálnii

Lehet, hogy meglepő, de megéri kipróbálnii


Ezek a gyógynövények segítenek a nyári bajok ellen

A napfény, a rekkenő hőség, a nagy kirándulások és strandolások nem mi...

Mentés

TÁPLÁLKOZÁS

Bioenergetizálódunk

 Bioenergetizálódunk


Összeült Budapesten a bioenergetikai agytröszt

Június 21-én megnyílt az ENSZ FAO által szervezett Bioenergia Hét (Bioenergy Week) Budapesten, eur&...

Mentés

Mentés

TÁPLÁLKOZÁS

Gondolkodjunk!

Gondolkodjunk!

Környezettudatos táplálkozás

Belegondolt már abba, mennyi energiát igényel a mindennapi élelmének előállítása? A F...

TÁPLÁLKOZÁS

Mi is az igazi, mi az "igaz", mi a jó?!

Mi is az igazi, mi az


Az aktuális divat, vagy inkább nevezzük "az orvosi kutatások eredményeinek" társadalmilag elfogadott és kedvelt eredményei szerint, fogyasszu...

Mentés

TÁPLÁLKOZÁS

Saláták minden mennyiségben

Saláták minden mennyiségben
Levélzöldségek a legkorábbi vitaminforrások , de mit-mikor-hova ?
 
Segítséget adunk eligazodni a rengeteg saláta féle-fajta között .
&n...
TÁPLÁLKOZÁS

Kiskerti méregkeverők

Kiskerti méregkeverők
 
Sokan találkozunk azzal a problémával, hogy hiába próbáljuk kertünket vegyszerek nélkül művelni a "kedves szomszéd bácsi" hetente permetfelhőbe burkolja a kertjét, ahonnan hozzánk is átjönnek a ...
TÁPLÁLKOZÁS

A kiskerti vetőmagok többsége mérgekben fürdik?

A kiskerti vetőmagok többsége mérgekben fürdik?
Most még kertjeink alszanak, de egy hobbikertész lelke ilyenkor már ébredezik és lassan nekikezd a tervezésnek.
 
Hazánkban a kis tasakos vetőmagok többsége csávázott,felszívódó növényvédő szerekke...
TÁPLÁLKOZÁS

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a magyar vidék képét

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a magyar vidék képét

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a vidéki települések képét, nemcsak vizuálisan, hanem a szemléletet tekint...

Oldal 4 / 6

Megjelent az A Mi Otthonunk februári száma

 amio ujsz 

Bővebben a Életmód rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1114 vendég böngészi

bav logo kicsi banner