Ring Magazin

Vasárnap, 2018. November 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika

INFORMATIKA

Tudomány - INFORMATIKA

A virtuális és a kiterjesztett valóság lesz a következő nagy trend

A virtuális és a kiterjesztett valóság lesz a következő nagy trend

Mindkét technológia befuthat és meghatározó lehet a következő években. Másfél évtizeden belül az okostelefonok helyett már a két világot kombináló eszközök jöhetnek.

A Goldman Sachs befektetési bank által kiadott legfrissebb elemzés meglehetősen optimista a virtuális és a kiterjesztett valóságon alapuló rendszerekkel és eszközökkel kapcsolatban. A Goldman Sachs arra számít, hogy 2025-ig ez a piac 80 milliárd dollár bevételre számíthat. Az olyan cégek, mint az Oculus VR, a HTC, a Samsung és a Sony nem kevés pénzt és munkát fektettek be rendszereik kifejlesztésébe és tökéletesítésébe. Az Apple maga is folytat bizonyos kutatásokat ezen a téren, azonban az első konkrét termékek csak mintegy 15 év múlva jelenhetnek meg. E cégek kellően nagy felhasználói táborral rendelkeznek, így joggal reménykedhetnek a sikerben.

Az új piac a filmstúdiók vagy éppen a fejlesztők számára is nagyon vonzó. Ugyanakkor vannak olyan vélemények is, hogy a 3D-televíziók megjelenését is nagy várakozás előzte meg, de a technológia mégsem tudott áttörést elérni. Szintén akadályozhatja a virtuális és a kiterjesztett valóság megoldások gyors elterjedését, hogy a különböző készülékek meglehetősen sokba fognak kerülni, továbbá a használatukhoz szükség lesz egy plusz berendezésre (PC-re vagy PlayStation 4-re). Van még egy szempont, amiről nem lehet megfeledkezni: a virtuális valóságot mindenki csak személyesen élheti át, de valójában egy olyan élményt jelent, amely könnyen nem írható le.


Heather Bellini, a Goldman Sachs távközlési, média- és technikai ügyekért felelős részlegvezetője szerint a virtuális és a kiterjesztett valóság nem csupán a játékosokat érdeklő dolog lesz, hanem a megjelenése a teljesen hétköznapi területeket is befolyásolja majd. Így például a lakást vásárlók előzetesen megvizsgálhatják az eladásra kínált épületeket és csak azokat az ajánlatokat választhatják ki, amelyek valóban érdekesek a számukra. Ezáltal időt takaríthatnak meg, hiszen kevesebb otthont kell a valóságban is felkeresniük.

A virtuális valóság szinte minden ágazat megítélését megváltoztathatja, mind az ügyfelek, mind a vállalatok részéről. A Goldman Sachs szerint ezek a technológiák éppúgy meg fogják változtatni a világot, mint az okostelefonok. Amennyiben bejön a 80 milliárd dolláros bevételre vonatkozó előrejelzés, akkor az azt jelentené, hogy ez a terület legalább akkora lenne, mint az asztali számítógépek jelenlegi piaca.

Hasonló előrejelzés jelent meg Gene Munster, a Piper Jaffray elemzője jóvoltából, amely elsősorban azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy milyen új megoldások válthatják le a ma oly népszerű okostelefonokat. Az elemző úgy véli, hogy az úgynevezett Z-generáció számára már nem lesz elegendő a fizikai valóság - ennek jeleit ma is láthatjuk, amikor a tömegközlekedésen utazó, vagy éppen padon üldögélő és saját ketyeréik kijelzőit bámuló személyekre vetünk egy pillantást - ezért belátható időn belül megjelenhetnek és elterjedhetnek az AR/VR-eszközök, amelyek virtuális elemekkel gazdagítanák azt, köszönhetően a holografikus képeknek, valamint a beépített kameráknak és érzékelőknek.

sg.hu

 
Tudomány - INFORMATIKA

Új optikai adatátviteli rekordot értek el brit kutatók

Új optikai adatátviteli rekordot értek el brit kutatók

Új optikai adatátviteli rekordot ért el az Optical Networks Group brit kutatócsoport, amelynek tagjai 1,125 terabit/másodperc letöltési sebess&eacut...

Tudomány - INFORMATIKA

Tizenöt éves a Wikipédia

Tizenöt éves a Wikipédia

Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető nemzetközi enciklopédia, a Wikipé...

Tudomány - INFORMATIKA

Veritas Technologies: felesleges adatokat tárolnak drágán az európaiak

Veritas Technologies: felesleges adatokat tárolnak drágán az európaiak

Évente több milliárd eurós kiadással jár a felesleges adatok tárolása és kezelése az európai szervezeteknek a Veritas Te...

Tudomány - INFORMATIKA

Merényletek Párizsban - Kommunikációs szakember: az Iszlám Állam főként a "sötét webet" használja

Az Iszlám Állam elsősorban a " sötét webet " használja , nem a mindenki által ismert interaktív médiát - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem Magata...
Oldal 8 / 15

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amio 2018nov 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1175 vendég böngészi

bav logo kicsi banner