Ring Magazin

Hétfô, 2018. Szeptember 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika

INFORMATIKA

Tudomány - INFORMATIKA

Ezúttal Francia­országban támadták a Facebookot

Ezúttal Francia­országban támadták a Facebookot

A közösségi portál gyakorlatilag ultimátumot kapott az európai uniós tagállamban.

A Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL) nevű francia szervezet közölte, hogy a Facebook a jövőben semmilyen adatot sem küldhet az Amerikai Egyesült Államokba. Amennyiben az amerikai konszern mégis ezt teszi, akkor nagyon komoly szankciókra számíthat.

A döntés azt jelenti, hogy a Facebook az első olyan amerikai cég, amely kénytelen szembenézni az Európai Unió Bírósága által tavaly októberben hozott ítélet és a Safe Harbor egyezmény hatályon kívül helyezésének a következményeivel. A bíróság akkor kimondta, hogy az USA nem védi eléggé az európai személyes adatokat. A CNIL konkrétan arra hivatkozott, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között kötött szerződés már nem érvényes. A szervezet ugyanakkor arra nem tért ki, hogy a Facebooknak milyen szankciókkal kellene szembenéznie. A döntés mindenesetre könnyen elindíthat egy kampányt az adattárolással foglalkozó amerikai cégek ellen.

A CNIL azt is bejelentette, hogy a közösségi oldal a jövőben nem elemezheti ki a nem regisztrált tagjai internetezési szokásait. A platform három hónap türelmi időt kapott jelenlegi jogsértő gyakorlata leállítására. A francia szervezet kiemelte, hogy a Facebook egy úgynevezett sütifájlt helyez el a felhasználók számítógépein, ha azok felkeresik a honlapját. Ez a fájl adatokat gyűjt, de a tevékenységéről, illetve a létezéséről a társaság nem tájékoztatja az embereket.

A Facebook azokat is követi így, akik egyáltalán nem tagjai, korábban voltak tagjai vagy akik nem engedélyezték a követésüket. 2015 november elején pedig egy belgiumi bíróság kimondta, hogy az európai uniós tagállam területén a Facebook nem követheti nyomon a tagjainak nem számító felhasználók internetezési szokásait. A cég fellebbezett a döntés ellen, de később mégis engedett.

sg.hu

 
Tudomány - INFORMATIKA

Testbe építhető chip sugározhatja az adatokat

Testbe építhető chip sugározhatja az adatokat

Amerikai kutatók olyan miniatűr eszközt fejlesztettek ki, amely a test információit továbbítja.

A tervek szerint az új megoldást integrá...

Tudomány - INFORMATIKA

A számítógép is elismerhető sofőrnek

A számítógép is elismerhető sofőrnek

Az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) közölte, hogy alapvetően a számítógép is elismerhető vezető...

Tudomány - INFORMATIKA

A brit GCHQ törvényesen töri fel számítógépeinket

A brit GCHQ törvényesen töri fel számítógépeinket


Az Edward Snowden által folyamatosan csepegtetett kiszivárogtatások között kiemelt hangsúlyt kapott a globális szinten évek folytatott lehallga...

Tudomány - INFORMATIKA

A virtuális és a kiterjesztett valóság lesz a következő nagy trend

A virtuális és a kiterjesztett valóság lesz a következő nagy trend

Mindkét technológia befuthat és meghatározó lehet a következő években. Másfél évtizeden belül az okostelefonok helyett m&a...

Oldal 7 / 15

Megjelent A Mi Otthonunk szeptemberi száma

amio 2018szept 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 513 vendég böngészi

bav logo kicsi banner