Ring Magazin

Vasárnap, 2018. November 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika

INFORMATIKA

Tudomány - INFORMATIKA

Mesékkel tanítják a robotoknak, miért rossz ölni

Mesékkel tanítják a robotoknak, miért rossz ölni

A Georgiai Műszaki Egyetem kutatói szerint az emberekhez hasonlóan egy mesterséges intelligencia is tanulhat a mesékből. Már dolgoznak azon a szoftveren, ami így tanítaná meg nekik, hogy mi a jó, és a rossz cselekedet.
A Georgiai Műszaki Egyetem kutatói egy olyan programon dolgoznak, amivel a robotok különféle interaktív történeteken keresztül sajátítanák el azt, mi a helyes cselekedet.

A kutatók tavaly ősszel mutatták be Scheherazade nevű mesterséges intelligenciájukat, ami különálló történetszálakból állít össze teljesen új, összefüggő, és értelmes meséket. Az interaktív kalandokban az olvasó választ, hogy melyik szálon szeretne tovább haladni, ez pedig kihat a történet végkimenetelére.

Az új Quixote nevű program azt tanítaná meg a robotoknak, hogy mi a jó és a rossz.Ehhez a mesélő program történeteit használja fel: az egyes döntésekhez büntető, és jutalmazó jelzéseket rendel. A főhős cselekedeteit jutalmazandónak, míg az antihősét büntetendőnek címkézi - a megoldás hasonló ahhoz, ahogyan a kutyákat tanítják.

A lopás rossz, értem?
Az egyik tanulságos történetben például minél előbb orvosságot kell vinni egy betegnek. A robotnak három lehetősége van: kivárhatja sorát, udvariasan jelezheti a sürgős helyzetet a gyógyszertárosnak, vagy ellophatja azt a boltból.

A robot magától valószínűleg az utóbbi megoldást tartaná a leghatékonyabbnak, Quixote azonban jutalmazandó cselekedetnek ajánlja neki az első kettő opciót, míg a lopást büntetendőnek. Ez alapján megtanulhatná, miként lehet helyesen dönteni a különböző helyzetekben.

www.origo.hu

 
Tudomány - INFORMATIKA

Kickstarteren fizethetünk a CIA dokumentumaiért

Kickstarteren fizethetünk a CIA dokumentumaiért

A CIA nyilvános dokumentumait ugyan bárki megnézheti, ahhoz el kell látogatni az amerikai nemzeti archívumba. Egy aktivista felrakná azokat az internetre...

Tudomány - INFORMATIKA

Bekebelezte az Outlookot a Gmail

Bekebelezte az Outlookot a Gmail

Az androidos Gmail alkalmazásban már úgy használhatjuk az outlookos, hotmailes emailjeinket is, mintha az gmailes lenne.
Ugyan egy ideje már olvashatjuk a nem gm...

Tudomány - INFORMATIKA

A Verizon venné meg a Yahoo-t

A Verizon venné meg a Yahoo-t

Az erős felhasználói tábor miatt csapna le a cégre a Verizon.
A Yahoo körül már régóta vészjósló és söt&...

Tudomány - INFORMATIKA

Idén jön az első magyar e-kereskedelmi Expo

Idén jön az első magyar e-kereskedelmi Expo

Párhuzamosan 5 teremben, több mint 50 előadást hallgathat meg az a közel 1500 résztvevő, akit a rendezvényre várnak.
Az Ecommerce Expo célja, ho...

Oldal 5 / 15

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amio 2018nov 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1149 vendég böngészi

bav logo kicsi banner